torsjö live vers2

130 varslade på Bergendahls Food Besked via förinspelad film

130 varslade på Bergendahls Food Besked via förinspelad film

Bergendahls Food varslade på torsdagen 130 tjänstemän i Hässleholm om uppsägning. Personalen fick beskedet via en förinspelad filmsnutt och kunde inte ställa några frågor. Det var en chock för de flesta, men är inte helt oväntat eftersom Axfoodägda Dagab tog över verksamheten den 1 oktober. Efter en verksamhetsanalys står det nu klart att företaget kan samordna vissa arbetsuppgifter som idag finns på flera orter.

– Det var värre än jag trodde, säger Stefan Olsson, ordförande i fackklubben Unionen.

Enligt ledningen kunde personalen ställa frågor via intranätet efter filmen.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Vi fick en förinspelad film klockan 14 om att de varslar 130 personer, sedan gick den ner och man kunde inte ställa några frågor. Ett väldigt konstigt sätt att säga upp folk, säger en anställd som vill vara anonym.

Han uppfattade inte att det fanns möjlighet att ställa frågor på intranätet.

– Det har de kanske lagt till senare eftersom det kom ut, säger han.

Han tycker att det istället borde ha varit ett digitalt möte där de ansvariga cheferna kunde svarat på frågor.

– Jag tycker att de kan stå upp och svara inför personalen. Det känns lite märkligt att göra så här, det är rätt dåligt. Det drabbar rätt många, säger han.

Han har själv arbetat på företaget i många år och tycker att det är tråkigt att få ett sådant avslut.

– Det kommer att drabba många av oss som varit här i många år och gjort vårt yttersta. Så blir det när kapitalet styr. Vi gjorde vårt bästa resultat förra året och Axfood gör ett jätteresultat. Som tack blir man hemskickad. Men aktieägarna ska tjäna ännu mer pengar. Det är en tragisk utveckling. Det känns väldigt lustigt, men det är väl utvecklingen i samhället. Ännu lustigare är det att de skickar varslet på en videosnutt, säger han.

Ville undvika ”teknikstrul”

Marie Svaton, kommunikationschef på Dagab, förklarar varför informationen om varslet gick ut via en förinspelad film.

– Vi behövde göra det digitalt på grund av covid och ville vara säkra på att inte få teknikstrul, vilket vi har tidigare erfarenhet av. Men det spelades in som ett Teamsmöte, säger hon.

Hon bekräftar att det inte fanns någon möjlighet att ställa frågor i anslutning till filmen.

– Däremot fanns det möjlighet till frågor på intranätet, säger hon.

Har det kommit några frågor där?

– Nej, inte än så länge. Men ofta när det är tuffa besked väljer man väl att fundera lite. Vi har förberett cheferna för löpande uppföljningsmöten för att kunna ge så mycket information som möjligt. Alla chefer har blivit uppmuntrade att ha möten med med sina medarbetare idag eller imorgon, säger Marie Svaton strax efter klockan 18 på torsdagskvällen.

Hon berättar att ledningens förslag till ny organisation innebär att cirka 100 tjänstemän blir kvar i Hässleholm. Det gäller bland annat områdena IT, hem och fritid och färskvaror.

– Det kommer att kvarstå en tjänstemannaorganisation i Hässleholm, säger hon.

Enligt Marie Svaton finns idag cirka 275 tjänstemän i Hässleholm. Cirka 40 personer ska enligt tidigare beslut gå över till Citygross som fortfarande ägs av Bergendahl & Son AB. En del av dem har redan lämnat Bergendahls Food, numera Dagab Hässleholm.

”Inte ett lätt besked”

Axfoods presschef Magnus Törnblom förklarar i ett mejl till Frilagt att medarbetarna på torsdagen informerades om att verksamhetsanalysen lett till ett förslag om ny organisation. Han skriver: “Analysen har haft fokus på hur vi kan nyttja skal- och stordriftsfördelar och hitta synergier för att på bästa sätt säkra ett bra kundmöte och kunderbjudande för våra samarbetspartners”.

Dagabs vd Nicholas Pettersson kommenterar också varslet i mejlet: “ Det är naturligtvis inte ett lätt besked att lämna till sina medarbetare och det är självklart att beskedet skapar oro i organisationen. Varselperioden är på sex månader vilket innebär att alla har kvar sina jobb minst så länge. Samtidigt är jag mån om att vi kan hålla ett högt tempo i processen för att kunna lämna tydliga besked så fort det bara går, med stor respekt för våra medarbetare”.

De fackliga förhandlingarna startar omedelbart. Exakt hur många som sägs upp blir inte klart förrän förhandlingarna är avslutade.

Fackligt möte fredag morgon

Stefan Olsson berättar för Frilagt att Unionens klubb på Bergendahls Food inbjuder alla till ett digitalt medlemsmöte klockan nio på fredagsmorgonen. Där kommer de att få möjlighet att diskutera och ställa frågor.

I nuläget är det dock svårt att ge så mycket svar.

– Vi har haft möten varje vecka sedan det blev känt att man skulle sälja till Dagab. Det har funnits en oro för ett större varsel sedan dag ett. Alla har gått och misstänkt och spekulerat. Nu har vi i alla fall svar på hur de tänker, säger Stefan Olsson.

Ungefär hälften av tjänstemännen riskerar uppsägning. Varslet gäller 130 av de 275 tjänstemännen. Dessutom är alltså ett antal sedan tidigare på väg över till Citygross som fortfarande ägs av Bergendahls AB.

De kollektivanställda berörs däremot inte alls.

– Jag tror att Dagab behöver lagerytan i Hässleholm för att expandera, säger Stefan Olsson.

Det går alltså inte dåligt ekonomiskt för Dagab.

– Nej, alla har förstått att det handlar om att man sitter med dubbla organisationer. Men vi vet inte var det slutar, allt är ju en förhandling, säger Stefan Olsson.

Han vågar inte gissa vilka möjligheter det finns att förhandla så att färre drabbas av uppsägning.

– Vi kommer att starta genomgången av allt material under nästa vecka, säger han.

Hur lång tid det kommer att ta innan närmare besked kan ges vet han inte heller i nuläget.

– Det tar sin tid. Vi har sex månaders varseltid och det är en tid för att både vi och samhället ska kunna ställa om. Ingen tjänar på att vi drar ut på tiden, men vi går igenom allt noggrant. LAS-listan tar också tid att gå igenom, säger han.

En ombudsman från Unionen kommer att hjälpa klubben i förhandlingarna.

Uppsägningar kan ske under varseltiden om förhandlingarna är klara, men ingen behöver sluta innan de sex månaderna gått om man inte är överens om en sådan lösning, till exempel för att det inte finns några arbetsuppgifter kvar.

Bergendahls Food, Dagab i Hässleholm, har idag totalt cirka 800 medarbetare. Dagab ansvarar för Axfoodkoncernens sortiment, inköp och logistik.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se