torsjö live

Kulturhusvåren startar med inställt och flyttat

Kulturhusvåren startar med inställt och flyttat

Vårens program i Hässleholm kulturhus är fullspäckat, men inledningsvis är det inställt och flyttat.

Det digra vårprogrammet för Hässleholm kulturhus fick ingen bra start. Tommy Körbergs konsert, som tidigare skjutits fram, ställdes åter in den 11 januari. Men nu har ett nytt datum presenterats, den 21 april. Även Quattro-seriens kammarmusikkonsert på söndag med Mauritz Agnas Ensemble flyttas fram. Nytt datum ska komma inom kort. Jazzklubbens konsert med Thandi Ntuli den 4 april är helt inställd.

Den 12 januari trädde nya pandemirestriktioner i kraft. För att delta i kulturhusets egna evenemang krävs fortfarande vaccinpass, men dessutom begränsas antalet personer i publiken eftersom sällskap måste sitta med en meters avstånd och varje sällskap får bestå av högst åtta personer. Detta gäller vid publik på mer än 20 personer. Andra arrangörer har kunnat välja mellan vaccinpass och andra åtgärder, exempelvis just avstånd, men vid mer än 50 deltagare krävs nu alltid vaccinbevis.

– Vi håller på att se över nu hur mycket folk vi kan ta in med tanke på de nya kraven, sa kultur- och fritidschef Anders Rosengren till Frilagt i början på veckan.

Kultur- och fritidschef Anders Rosengren är beredd på fler ändringar i programmet på grund av pandemin.. Foto: Lotta Persson

De evenemang som är inställda har andra arrangörer än kommunens kulturhus. Som det ser ut nu behöver kulturhuset inte köpa tillbaka några biljetter på grund av att det inte längre får vara fullsatt. Anders Rosengren konstaterar dock att förutsättningarna kan ändras snabbt.

Han är beredd på att det blir fler inställda evenemang framöver.

– Vi informerar arrangörerna och sedan får de besluta hur de ska göra, säger han.

Hässleholms konstförenings jurybedömda konstsalong “Konst i Hessle” i kulturhusets utställningshall avslutades på fredagen. Nu blir det uppehåll i en vecka innan Hässleholms kommuns konstbank för första gången visar ett urval ur sina samlingar. Flertalet av de över 2 300 verken i konstbanken är utlånade till olika offentliga verksamheter och ibland byts de ut. Under tre veckor med start den 21 januari visas konst av bland andra Ola Billgren, Stefan MÅS Persson, Majlis Agbeck, Bertil Pettersson, Petter Pettersson och Ulf Trotzig.

Bland vårens utställningar finns också “Kulturhuset 20 år” som bara visas den 13 maj då jubiléet firas, också det försenat på grund av pandemin.

Måndagen den 24 januari är tanken att Blå måndag med konsert och mat ska genomföras. Maten serveras i foajén klockan 17 och publiken sitter sedan på anvisade sittplatser. 17.30 börjar föreställningen Judy Garland med filmstjärnans främsta sångnummer och berättelsen om hennes dramatiska liv. Medverkande är Karin Grönberg, Mårten Lundgren, Alice Hernqvist, Andreas Henningsson och Kristoffer Rostedt.

Vårens konserter innehåller vitt skilda musikstilar. Jazzklubbens program innehåller bland annat Common ground septett med Ola Åkerman den 8 februari. DR Big Band & Vincent Nilsson spelar den 1 mars. Konserten är en musikalisk hyllning till den kände trombonisten Vincent Nilsson, uppvuxen i Bjärnum, som går i pension efter nära 50 år i det danska storbandet.

Vincent Nilsson, till höger, spelar i kulturhuset tillsammans med Dr Big Band den 1 mars. På bilden spelar han tillsammans med bland andra Samuel Westin i Röke Blås. Foto: Berit Önell

Den 9 maj gästas kulturhuset av Dansband Deluxe, några äldre dansbandsstjärnor som för första gången är på gemensam turné genom landet under ledning av dansbandsexperten Thomas Deutgen. Denna konsert har flyttats från ett tidigare datum. Bland de medverkande finns bland andra Monia Sjöström, Grönwalls, Paul “Paljett” Sahlin, Matz Bladhs och Lena Pålsson, Wizex.

Lokala Carry a stone och Robin Paulsson framträder i röda salongen den 13 maj.

Hässleholmsbandet Carry a stone spelar i kulturhuset i maj, tillsammans med Robin Paulsson.
Författaren Helena Thorfinn. Foto: Norstedts

Hesslekörens vårkonsert är planerad till den 8 maj. Kulturskolan ger flera konserter och Showdansgruppen firar 20-årsjubileum i röda salongen den 6 maj.

Helena Thorfinn kommer på författarbesök den 15 februari och Patrik Lundberg den 10 mars.

Teaterföreningen ger flera föreställningar, bland andra Max, pjäsen om bollen, bilen och lampan den 29 januari för de yngsta, och Dead or alive, en nyskriven musikal, producerad av Malmö Opera, som får världspremiär i Hässleholm den 26 februari. Den baseras på verkliga händelser om världens första kvinnliga detektiv som bland annat lyckades stoppa det första mordförsöket på Abraham Lincoln. Teaterföreningen arrangerar också en orientalisk dansföreställning den 11 mars med Hanan oriental dance group som vunnit både nationella och internationella tävlingar.

Trädgårdstips blir det också i röda salongen den 7 mars i regi av Göinge trädgårdssällskap och med föreläsaren Linnéa Dickson från Sösdala som är trädgårdsmästare i Slottsträdgården i Malmö.

Programmet sträcker sig en bit in på hösten som inleds den 18 september med humorshowen “Mina sinnens fulla bruk” av och med Anders Jansson, känd från bland annat Hipphipp.

Läs mer på kulturhusets hemsida.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se