Gruppen-3a-328x120

Hässlehem har redan fällt träd för sitt bygge

Hässlehem har redan fällt träd för sitt bygge

Mycket av skogsdungen är redan borta. Till höger skymtar radhusen. Skogen i bakgrunden ska enligt detaljplanen stå kvar. Foto: Berit Önell

Hässlehem har redan börjat fälla träden för att kunna bygga sitt nya flerfamiljshus på Garnisonen. Flera boende i radhusen på andra sidan cykelvägen blev chockade när de kom hem från jobbet på torsdagseftermiddagen och såg grävmaskinerna och att en stor del av skogen var borta.

– Jag grät. Vi visste ju att överklagandet inte var avgjort, berättar en granne.

Frilagt berättade på fredagen att kommunen gett Hässlehem startbesked utan att kontrollera om bygglovet vunnit laga kraft. Annars brukar startbeskedet vänta på domstolarna, även om det är tillåtet att börja bygga tidigare på egen risk. Hässlehems vd Ola Richard sa på fredagen till Frilagt att man på måndag ska hålla möten för att diskutera situationen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De största träden på fastigheten, som kommunen gett marklov för att fälla trots att de bedömts särskilt bevaransvärda, står fortfarande kvar. Det är bland annat flera äldre ekar. Kullen har inte heller schaktats bort ännu. Men grannarna har nu full sikt mot det befintliga flerfamiljshuset i samma stil som det som är på gång. Tack vare trädridån vid cykelvägen har de tidigare inte sett det alls.

– Nu kommer vi att få vi en mur att titta in i, säger de.

De största träden står än så länge kvar mellan cykelvägen och de befintliga husen, men kommunen har gett tillstånd att fälla dem. Foto: Berit Önell
Grannarna blev chockade när de såg maskinerna och att många träd redan var fällda, trots att överklagandet inte var avgjort. Foto: Berit Önell

Den planerade byggnaden med två huskroppar i vinkel kommer att bli högsta tillåtna inom området. I praktiken är det fem våningar, men beskrivs som fyra plus en indragen takvåning som ska göra att huset inte upplevs lika högt som om det var fem våningar.

Mellan radhusens låga häckar på andra sidan cykelvägen och stängslet kring byggområdet är det mindre än tio meter. Grannarna är inte glada över att få ett nytt hus så nära.

– Vi vill gärna ha lite distans, här kommer vi att kunna titta rätt in på varandra, säger en av de boende.

De förstår inte varför den röda ladan mellan dem och det befintliga huset bedömts bevaransvärt.

– Om det inte hade varit så hade det nya huset kunnat placeras 15 meter längre in, säger de.

I så fall hade en del av träden kanske också kunnat få vara kvar. Även om området inte är stort har de upplevt att de bott nära naturen. Både rävar och hjortar har setts vid cykelvägen.

Så här såg en del av trädridån vid cykelvägen ut. Foto ur överklagande

De boende betonar att de inte är motståndare till att Hässlehem bygger fler bostäder i området.

– Det är mer på vilket sätt det görs. De kunde varit lite lyhörda för våra synpunkter

Berit Önell

Ladan ska bevaras, men inte träden. Foto: Berit Önell

Läs mer:
2021-01-14 Gav startbesked till Hässlehem utan att vänta på domstolen

2021-03-15 Olovlig trädfällning på Garnisonen – med statligt bidrag

2021-03-16 Bidraget för skogen på Garnisonen kan stoppas

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se