torsjö live vers2

Inga klasser på distans – Stopp för gratis covidtest

Inga klasser på distans – Stopp för gratis covidtest

På måndagen var alla klasser i Hässleholms kommuns skolor tillbaka efter distansundervisningen. Men faran är inte över än.

– Vissa klasser har ändå höga frånvarotal, säger barn- och utbildningschef Niklas Persson.

Han bedömer att åtgärderna för att minska smittspridning måste vara kvar i skolorna åtminstone fram till sportlovet vecka åtta, trots att regeringen beslutat att restriktionerna upphävs på onsdag. Då är det också stopp för gratis covidtest i Skåne.

Som mest har 57 klasser samtidigt haft distansundervisning de senaste veckorna på grund av att frånvaron varit så hög att det varit svårt att ha vanlig undervisning i skolan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Niklas Persson, barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.

– Vid de avstämningar vi har haft idag har det varit betydligt bättre siffror och inte någon propå om att så hög frånvaro att det är aktuellt med distans, säger Niklas Persson.

Han betonar att vissa av de förebyggande insatserna i skola och förskola fortfarande kan behövas. Det kan vara att hämta och lämna barn utomhus vid förskolan och olika åtgärder för att det ska vara lättare att hålla avstånd.

– Det får bli en övergång, inte från den ena dagen till den andra. Till sportlovet får vi ha kvar dem i alla fall. Sedan får vi se hur det ser ut i Skåne och Sverige, säger han.

Han konstaterar att skolorna inte haft egentliga restriktioner.

– Det har mest varit grundläggande rekommendationer, som att vi inte ska blanda eleverna för mycket. Det är nog så utmanande, med många barn på samma ställe, säger han.

Region Skåne meddelade på måndagen på sin hemsida att den gratis egenprovtagningen för allmänheten upphör. Tisdagen är sista dagen det går att beställa pcr-test via 1177.se. Region Skåne hänvisar till Folkhälsomyndighetens beslut att koncentrera provtagningen till personal och patienter inom hälso- och sjukvård och omsorg.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se