torsjö live vers2

Nytt tak blir dyrt

Nytt tak blir dyrt

På tisdagen påbörjades pappläggningen på taket till den byggnad på Jacobsskolan i Hässleholm som skadades av stormen Malik. Det nya taket bedöms kosta mellan två och tre miljoner kronor. Kommunen kan dock komma undan med 250 000 kronor i självrisk om försäkringen tar resten av kostnaden.

Nu läggs ny takpapp på Jacobsskolans stormskadade byggnad. Foto: Darko Vuleta

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Byggnaden är cirka 30 år gammal, men takpappen byttes 2013 då också 30 solpaneler sattes upp. Takläggningen kostade då 260 000 kronor, utan solpaneler. Nu lär det bli helt andra priser.

– Försäkringsbolaget ville ha en bedömning, så vi har räknat på allt. Det blir runt två-tre miljoner kronor med personal, kranar, material, ställningar med mera, förklarar fastighetschef Marcus Dalén.

Han berättar att projektet fördyrades av att man inte hann få på presenning som skydd mot regnet tillräckligt snabbt. All isolering hann därför bli blöt och måste bytas ända ner till stommen.

– Vi måste sätta säkerheten först och kunde inte lägga på presenning innan vi fått upp ställningarna, säger Marcus Dalén.

Han tror inte att det går att åberopa garantin för takomläggningen 2013 som fortfarande gäller. Normalt omfattar garantin tio år, men här var den förlängd med ytterligare fem år.

– Om det hade varit läckage eller sprickor hade det varit en annan sak, säger Marcus Dalén.

Han tror snarare att något i takfoten släppte på grund av stormen. Takpappen med den tunna isolering som satt närmast rullade sedan upp över taket och slet med sig solpanelerna.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se