torsjö live vers2

Restriktionerna bort men covid-19 kvar

Restriktionerna bort men covid-19 kvar

De flesta av de svenska restriktionerna mot covid-19 upphör från och med imorgon, onsdag. Men Region Skåne påminner i ett pressmeddelande om att smittspridningen fortfarande är hög.

Skånetrafikens bussar kommer nu att börja öppna sina framdörrar igen och råden att använda munskydd, hålla avstånd och att bara resa om man måste tas bort. Färdtjänsten behåller dock sina rekommendationer om munskydd och maxantal i bilarna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Region Skåne uppmanar alla som har symptom att stanna hemma även framöver. I vården gäller fortfarande restriktioner med bland annat munskydd för både personal och besökare.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

– Vi har en hög samhällssmittspridning av covid-19 vilket påverkar samhället eftersom många är hemma på grund av att de är sjuka eller vård av sjukt barn, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet.

Egenprovtagningen för allmänheten avvecklas också på onsdagen. Men de tidigare begränsningarna av testningen märks i veckans statistik. Drygt 23 400 smittade rapporterades under förra veckan, en minskning med 25 procent jämfört med veckan före. Andelen positiva provsvar är oförändrad. För egenprovtagning med pcr-test var andelen positiva 62 procent under vecka fem.

Antalet nya covidfall som rullande sjudagarsmedel var på tisdagen 3 285. Antalet inlagda på de skånska sjukhusen med covid-19 var 282, varav sju i intensivvård.

Enligt Region Skånes lägesbild rapporterades 1 563 nya fall i Skåne på tisdagen. Under förra veckan konstaterades 938 nya fall i Hässleholm, en minskning från 1 190 veckan dessförinnan. I förhållande till folkmängd hade Hässleholm 1 803 nya fall per 100 000 invånare vecka fem. Snittet för Skåne var 1 686 per 100 000.

Dödstalen i covid-19 i Skåne har ökat efter jul. Efter att ända sedan i somras ha stannat på ett par fall i veckan är de nu betydligt högre, 40 under vecka två och 35 under vecka tre som är den senaste rapporterade siffran. Totalt i Sverige har dödstalen ökat på samma sätt och på tisdagen rapporterades 80 döda i covid-19 enligt c19.se. Antalet som vårdades på IVA i hela Sverige var 113.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se