torsjö live vers2

Robin trappar ner – föryngring i KD

Robin trappar ner – föryngring i KD

Kristdemokraternas mångårige toppnamn i Hässleholm Robin Gustavsson ställer inte upp på valsedeln i år. Han fyller 80 några dagar efter valet och tycker att det är dags för föryngring i partiet, men kan tänka sig ett nämndsuppdrag om partiet frågar.

Etta på listan är fortfarande en erfaren äldre man, 72-årige modelljärnvägsbyggaren Christer Caesar, medan 26-årige kommunikatören Simon Berneblad tar över på plats två på listan.

Robin Gustavsson sa redan i höstas att han inte ville stå på listan till kommunfullmäktige inför valet. Han har idag 13 olika uppdrag för kommunen. Förutom ordinarie ledamot i kommunfullmäktige är han bland annat ordförande i socialnämnden, ledamot i kommunstyrelsen, ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott och har flera poster i utskott och styrgrupper. Han är ordförande i kommunala pensionärsrådet, personalutskottet och samarbetsorganisationen för tre förvaltningar. I Brottsförebyggande rådet är han vice ordförande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Denna perioden har det varit väldigt mycket, säger han.

I socialnämnden har han suttit sedan 2006. Tidigare var han ledamot i fritidsnämnden under många år, med start 1992.

KD-profilen Robin Gustavsson är inte med på valsedeln. Foto: Berit Önell

Han förklarar att han tycker att det är rätt mot väljarna att i den ålder han nu är inte lova uppdrag i kommunfullmäktige i fyra år framåt. Däremot kan han tänka sig andra uppdrag.

– Om partiet frågar får jag fundera på det vid det tillfället. Till exempel skulle jag kunna ta ett nämndsuppdrag i två år och skola in nästa ledamot i samma uppdrag, säger han.

Orken är det inget fel på och han tycker fortfarande att det politiska arbetet är meningsfullt.

– Det är väldigt intressant och en förmån att få vara med och påverka. Det är också ett förtroende från partiet och väljarna, säger han.

Vissa frågor har varit viktigare för den tidigare polisen än andra.

– Barns och ungas uppväxt och arbete bland annat. Jag möter ungdomar i olika sammanhang. Men för en politiker blir det mycket olika frågor.

Även om han trappar ner politiken lär han ha fullt upp. Han är engagerad i föreningslivet i Vinslöv och har både trädgård och skog att sköta. När Frilagt ringde satt han i traktorn.

– Det blir inte helt tomt, säger han om framtiden.

Han har inte planerat något särskilt, men slipper passa sammanträdestider.

– Det är inte många sammanträden jag missat. Samtidigt kommer jag säkert att sakna det, att vara med i hetluften. Jag får väl läsa i tidningarna om vad som händer.

Kristdemokraterna i Hässleholm fastställde sin valsedel vid årsmötet som hölls digitalt.

Förstanamnet Christer Caesar har också varit aktiv i kommunpolitiken under lång tid. Idag är han bland annat ordförande i det kommunala bolaget Hässleholm Miljö och i valnämnden. Han har tidigare varit distriktsordförande för Kristdemokraterna i Skåne. Han valdes enhälligt till att toppa listan.

Christer Caesar tar över som toppnamn för KD. Foto: Berit Önell

– Valet 2022 är viktigt för att staka fram en väg av stabilitet i kommunen. De minoritetslösningar som har funnits har inte varit bra för kommuninvånarna, säger Christer Caesar i ett pressmeddelande.

Simon Berneblad är enligt pressmeddelandet det yngsta toppnamnet på KD-listan på närmare 30 år. Han har tidigare varit aktiv i KD i Västmanland, men flyttade tillbaka hem till Hässleholm 2019. Sedan dess har han arbetat som politisk sekreterare i Region Skåne.

– Det är väldigt hedersamt att jag fått förtroendet att vara en av toppkandidaterna för Kristdemokraterna i Hässleholm, säger Simon Berneblad i pressmeddelandet.

Bland de yngsta på listan finns även Alice Åberg, 20, André Lådö, 23, och Tommy Malenström, 29.

Församlingspedagogen Erika Heil-Utbult, 50, är idag ersättare i kommunfullmäktige. Hon står som andranamn på KD-listan för regionen.

– I en värld som sluter sig alltmer är det viktigt att vi kristdemokrater visar vägen, framförallt i vårdfrågorna, säger hon.

Stefan Svensson, 70, tidigare rektor på Glimåkra folkhögskola, är också ersättare i kommunfullmäktige idag.

– Jag ser med förväntan på att bedriva en valrörelse ihop med övriga valda, att vi alla kompletterar varandra väl, kan arbeta mot ett gemensamt mål och göra vad vi kan för att göra skillnad i bland annat skolfrågorna, säger han.

Berit Önell

Här är de 15 första namnen på KD:s valsedel

1. Christer Caesar
2. Simon Berneblad
3. Erika Heil-Utbult
4. Stefan Svensson
5. André Lådö
6. Margaretha Lindquist
7. Mats Björklund
8. Tommy Malenström
9. Gunnel Gustavsson
10. Maria Tennevi
11. Eskil Engström
12. Raluca Dragoman
13. Daniel Cosma
14. Alice Åberg
15. Lars-Göran Hjertqvist

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se