logga-ligg-tjock

En lek med färger och former på ny utställning i kulturhuset

En lek med färger och former på ny utställning i kulturhuset

Åsa Antalffy Eriksson, Claus Becker och Tommy B Nilsson visar sina verk i Hässleholm kulturhus.

Fantasier, färg och form – och en hel del motorsåg..…

Det är temat för en ny utställning i Hässleholm kulturhus med konstnärerna Åsa Antalffy Eriksson, Tommy B Nilsson och Claus Becker. Alla tre med rötter och ateljéer i Skåne.

Vernissage hålls nu på lördag den 19 februari kl. 11.00. Arrangör är Hässleholms konstförening.

Pressen bjöds på en förhandsvisning medan konstnärerna fortfarande var på plats för att placera sina verk så smakfullt som möjligt i utställningshallen. Vilket också gav en möjlighet att växla några ord med dem och med Kerstin Ek Svantesson från konstföreningen.

Utanför kulturhuset är det en grå februaridag, men här möts Frilagts utsände, och kommande besökare, av varma och stämningshöjande färger. Det gäller både när det gäller Åsa Antalffy Erikssons och Tommy B Nilssons verk. Åsa A Eriksson visar visserligen också en serie tavlor som är monochroma, målade i olika nyanser av grått, men det rubbar på intet sätt det varma helhetsintrycket för utställningen.

Naturmotiv med skånsk prägel och vackra kvinnoporträtt är två sidor av Åsa Antalffy Erikssons konstnärskap.

Claus Becker bryter av med sina fantasieggande skulpturer i trä. Han berättar att det tar flera år från det att ett träd har fällts till dess ett färdigt verk lämnar hans händer.

– Först börjar jag jobba med det med motorsåg, sedan ska träet torka i två år.

Det handlar om att man måste veta hur man ska göra för att träet inte ska spricka under tiden som det torkar.

Inspirationen till sitt skapande har han bland annat funnit hos naturfolk, exempelvis samer, deras kläder och verktyg. Claus tycker också om att gå in i kyrkor där han ser mycket vackert.

Claus Beckers träsnideri utgår från stor kunskap och erfarenhet om hur materialet ska hanteras så det inte spricker. Det innebär att det tar flera år innan hans skulpturer kan färdigställas.

Åsa Antalffy Eriksson har ställt ut tidigare i Hässleholms konstförenings regi. Det var 2017. Hon rör sig mycket i naturen. Med kamerans hjälp bär hon hem utkast till det som sedan blir tavlor. Hon är bosatt i Häglinge utanför Sösdala, med närhet till bokskog och liknande naturtyper. Ofta är det mötet mellan människan och naturen hon skildrar. Hon visar också en serie spännande kvinnoporträtt.

Åsa A Eriksson reflekterar i sin konst bland annat kring nutidsmänniskans beröringsskräck inför döden.

– I naturen existerar död och liv vid sidan om varandra och är beroende av varandra, påpekar hon.

Skånska landskap dominerar bland Åsa Antalffy Erikssons naturmotiv.

Tommy B Nilsson är en välmeriterad konstnär. Redan 1974 gick han ut Forums målarskola, som numera gått upp i Konsthögskolan. Han är född 1951, så formellt är han pensionerad vid det här laget.

– Det innebär att jag för första gången i livet har fast inkomst, säger han med ett leende.

Tommy B Nilsson visar bland annat en serie tavlor med löv och näckrosor i vatten. Han arbetar med både olja och akryl. Två tekniker med både för- och nackdelar.

– Olja har jag jobbar med i över femtio år, akryl har det blivit mer av de senaste tio åren, säger han. Det går att jobba mera spontant med akryl. Jag är inte ute efter att göra så realistiska bilder, utan är mer intresserad av färg och form.

Färg och form är det centrala i Tommy B Nilssons konst. Ljuset speglar sig i vattnet, där höstlöven simmar bland näckrosornas blad.

Det går hela tiden att utvecklas i sitt skapande. En konstnär som Tommy B Nilsson fascinerats av och försökt lära av är Anders Zorn.

– När man ser hans tavlor undrar man – hur bar han sig åt?

Utställningen i kulturhuset pågår till den 19 mars och det är fri entré.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se