torsjö live vers2

Ge ungdomarna frihet att välja sin bostad

Ge ungdomarna frihet att välja sin bostad

INSÄNDARE. Nyligen kom en rapport från hyresgästföreningen kring unga vuxnas boende 2021. En av slutsatserna är att cirka 200 000 unga bor ofrivilligt hemma. Den siffran är väldigt hög samtidigt som många fler unga skulle vilja ha ett eget ägt boende. 7 av 10 unga skulle vilja äga sitt egna boende.

Vi som Kristdemokrater ser med glädje på att vi bygger hyresrätter i en relativt hög takt i Sverige. Däremot så bygger vi alldeles för lite småhus i Sverige. Både ungdomar och äldre vill bo i eget ägt boende men drömmen verkar allt mer avlägset. Många kommuner i Sverige tar inte sitt ansvar och planerar för småhusområden trots att det finns en stor efterfrågan.

Konsekvensen är allt högre priser och att människor inte bor i sin önskade boendeform.

Flyttkedjor är viktigt men fungerar idag väldigt dåligt då byggandet av nya småhus är på den lägsta nivån på 100 år. Detta samtidigt som socialdemokrater höjer röster för att åter införa en fastighetsskatt. Regeringens svar på problemet med för lite småhusbyggnation verkar vara att göra det ännu svårare att äga en bostad.

Vi kristdemokrater däremot vill underlätta för småhusbyggnation i hela landet. Kristdemokraterna införa en planeringstimulans. För att öka kommunernas arbete med att planlägga mark för småhus. Ofta är planeringsresurserna för små i kommunerna för att orka planlägga småhusbyggnation

Ge Länsstyrelsen i uppdrag att regelbundet kartlägga potentiellt byggbar mark i kommunerna.  Upprätta ett register över den kartlagda potentiella byggbara marken, som är tillgängligt för allmänheten. Se över kreditrestriktionerna så det blir enklare för unga att låna till sin första bostad. Inför Bospar och startlån så unga har möjlighet att finansiera sin första ägda bostad.

Vi kristdemokrater vill ge ungdomar sin frihet tillbaka att välja bostad utifrån sina egna önskemål.

Larry Söder, bostadspolitisk talesperson, Kristdemokraterna.

Simon Berneblad, Kristdemokraterna Hässleholm

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se