Gruppen-3a-328x120

Riskerna med elbilar

Riskerna med elbilar

INSÄNDARE. Den 17 februari utbröt brand ombord på m/s Felicity Ace. På resa från Emden till Rhode Island. Hon har last av fyratusen bilar; Volkswagen, Porsche, Bentley varav ett antal är elbilar med litiumbaterier. Besättningen på 22 personer lämnade det brinnande fartyget och är i säkerhet på Azorerna.

Branden började i lastrummet och när litiumbatterier brinner avger de en giftig rök, skapar mycket hög temperatur och är omöjlig att släcka. Om denna olycka har inget nämnts i svenska massmedier. Antalet elbilar och hybridbilar blir allt fler i Sverige. Är elbilsägare, bygglovsmyndigheter, räddningstjänster, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och liknade uppdaterade om riskerna med elbilar?

En tränad fartygsbesättning kan utan svårighet lämna, som i detta fall, den stora bilbåten. Om elbilar börjar brinna på en färga med tvåtusen passagerare, blir situationen farlig.

Åke Nyholm, Everöd

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se