Riskerna med elbilar

INSÄNDARE. Den 17 februari utbröt brand ombord på m/s Felicity Ace. På resa från Emden till Rhode Island.  Hon har last av fyratusen bilar; Volkswagen, Porsche, Bentley varav ett antal är elbilar med litiumbaterier.  Besättningen på 22 personer lämnade det brinnande fartyget och är i säkerhet på Azorerna.

Branden började i lastrummet och när litiumbatterier brinner avger de en giftig rök, skapar mycket hög temperatur och är omöjlig att släcka. Om denna olycka har inget nämnts i svenska massmedier. Antalet elbilar och hybridbilar blir allt fler i Sverige. Är elbilsägare, bygglovsmyndigheter, räddningstjänster, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och liknade uppdaterade om riskerna med elbilar?

 En tränad fartygsbesättning kan utan svårighet lämna, som i detta fall, den stora bilbåten. Om elbilar börjar brinna på en färga med tvåtusen passagerare, blir situationen farlig.

Åke Nyholm, Everöd

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com