logga-ligg-tjock

Riskerna med elbilar

Riskerna med elbilar

INSÄNDARE. Den 17 februari utbröt brand ombord på m/s Felicity Ace. På resa från Emden till Rhode Island.  Hon har last av fyratusen bilar; Volkswagen, Porsche, Bentley varav ett antal är elbilar med litiumbaterier.  Besättningen på 22 personer lämnade det brinnande fartyget och är i säkerhet på Azorerna.

Branden började i lastrummet och när litiumbatterier brinner avger de en giftig rök, skapar mycket hög temperatur och är omöjlig att släcka. Om denna olycka har inget nämnts i svenska massmedier. Antalet elbilar och hybridbilar blir allt fler i Sverige. Är elbilsägare, bygglovsmyndigheter, räddningstjänster, Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och liknade uppdaterade om riskerna med elbilar?

 En tränad fartygsbesättning kan utan svårighet lämna, som i detta fall, den stora bilbåten. Om elbilar börjar brinna på en färga med tvåtusen passagerare, blir situationen farlig.

Åke Nyholm, Everöd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se