torsjö live

Lösningen ligger i det förnybara

Lösningen ligger i det förnybara

INSÄNDARE. Samma dag som ryska trupper tar kontroll över ett av Europas största kärnkraftverk publiceras en insändare av Sverigedemokraterna i Hässleholm. De skriver att de vill ha mer kärnkraft i Sverige och anklagar de andra partierna för att vara verklighetsfrånvända, men det är värt att fundera på vem som egentligen är det. 

Miljöpartiet bildades som ett stöd till folkrörelsernas kamp mot kärnkraft 1981. Vi är motståndare till kärnkraften idag mer än någonsin. Kärnkraft innebär stora miljö och hälsorisker för nutida och framtida generationer. Tjernobyl och Fukushima är två exempel på kärnkraftsolyckor med förödande konsekvenser för mänskligt liv och för naturen. Ännu sämre kan konsekvenserna bli under icke fredliga tider som vi nu lever i idag. Vi är även emot kärnkraft eftersom det är ekonomiskt olönsamt. Energiföretagen vill inte investera i ny kärnkraft på grund av de höga investerings- och driftkostnaderna. 

Sverigedemokraterna skriver också att de vill minska skatterna och avgifterna på fossila bränslen, även detta är en miljö och säkerhetsfråga. Putin finansierar kriget genom att bland annat exportera olja, gas och uran till Europa. EU har infört historiskt hårda sanktioner, vilket är bra, men trots det kan Putin ändå fortsätta att sälja sin energi till EU. Samtidigt som vi stöttar Ukraina med vapen, mat och andra förnödenheter så hjälper vi Putin finansiera kriget genom vårt beroende av importerat energi från Ryssland. Vi måste bryta detta energiberoende från Ryssland. 

Om det finns en tid att ändra sig så är det nu. Det är hög tid för SD att förstå att energifrågan inte kan lösas med mer olja, gas och kärnkraft. Det vi behöver nu är det som Miljöpartiet har jobbat för i alla sina år: avveckla kärnkraften, utveckla solenergi samt vindkraft till havs och öka Sveriges självförsörjningsgrad av energi. Lösningen ligger som vanligt i det förnybara.

Dolores Öhman (MP), gruppledare i Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se