torsjö live vers2

Myndigheter inte beredda ta emot flyktingar

Myndigheter inte beredda ta emot flyktingar

Flyktingarna som kom med Röke Buss till Hässleholm på måndagen får vänta på registrering hos Migrationsverket och riskerar att hamna i ett limbo där de inte kan göra någonting.

Varken Migrationsverket eller Hässleholms kommun verkar ha varit beredda på att ta emot flyktingar från Ukraina. De 55 personer som reste från polska gränsen med Röke Buss har inte fått registrera sig hos Migrationsverket eftersom köerna är för långa och de redan fått tak över huvudet. Men utan registrering inga pengar, ingen skolgång till barnen, ingen sjukvård och inga mediciner. Frustrationen växte under tisdagen hos bussbolagets personal som förgäves ringde runt för att försöka lösa problemet. Till slut lovade kommunen att hjälpa till. Region Skåne meddelade sent på tisdagseftermiddagen också att alla från Ukraina under en övergångstid får gratis mediciner, med eller utan registrering. Barn får även fri sjukvård och vuxna akut sjukvård.

Imorgon, onsdag, har kommunen en manifestation på Stortorget för Ukraina.

Lars Erlingsson och de andra på Röke Buss hade förväntat sig att kommunen skulle hjälpa till mer när flyktingarna anlänt. Istället har de själva fått ägna mycket tid till att ringa runt, utan att få mycket svar. Redan på måndagseftermiddagen behövde en av flyktingarna besöka en vårdcentral.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Lars Erlingsson berättar att den första kontakten togs i torsdags, samma dag som den stora bussen lämnade Röke för färden till polsk-ukrainska gränsen. På plats begärde polska myndigheter ett intyg om att svenska myndigheter stod bakom att ukrainska flyktingar fick komma, något som inte borde behövas eftersom ukrainska medborgare sedan 2017 reser fritt inom Schengen. Men Lars Erlingsson kontaktade kommunen och fick ett intyg. Texten, på engelska, hänvisar till EU:s massflyktsdirektiv som aktiverades i torsdags och ger personer från Ukraina rätt till omedelbart skydd med uppehålls- och arbetstillstånd i hela unionen. Kommunen uttrycker dock inget stöd för resan som Röke Buss erbjöd utan betonar istället att den skedde på bolagets initiativ. Det står också att bolaget på eget initiativ ordnat husrum för alla som följer med.

Kommunen frånsade sig ansvar i intyget till de polska myndigheterna.

– De frånsa sig egentligen allt ansvar och lade det på oss, säger Lars Erlingsson.

Men han konstaterar att polackerna accepterade intyget, kanske för att det hade kommunens logga. Kanske var tjänstemännen i Polen inte så bra på engelska.

Det största problemet nu är att det inte går att ordna registreringen. Enligt Lars Erlingsson var beskedet från Migrationsverket i Malmö att flyktingarna ska vänta de 90 dagar de får stanna som turister. Anledningen skulle vara att de ordnat eget boende.

– Det här gjorde att vi tog tio steg tillbaka. Flyktingarna kan inte göra någonting innan de är anmälda till Migrationsverket, säger Lars Erlingsson.

Det var också svårt att få tag på någon ansvarig på Migrationsverket. Röke Buss hänvisades istället till myndighetens hemsida. Lars Erlingsson bad därför kommunen om hjälp med kontakten.

– Jag som företagare kan inte ringa dit och säga ifrån. Det är bättre att någon från en kommun ringer och frågar, säger han.

Lars Erlingsson och de andra på Röke Buss har förgäves ringt runt för att lösa problemet med registreringen.

Han var inte heller särskilt imponerad av kommunens mottagningskommitté när flyktingarna anlände på måndagsförmiddagen. Desto gladare är han för allt stöd från allmänheten.

– Det har varit en jätteuppslutning av folk som vill hjälpa till, säger han.

Fortfarande är behovet stort av både kläder och hygienartiklar som shampo och tandborstar. De flesta flydde i en hast och fick bara med sig en liten väska med det mest nödvändiga.

– Det behövs mer än vad boendena kan förväntas ställa upp med. Men kommunen säger nej till bidrag. Det är kalla handen, säger Lars Erlingsson.

– Vi snackar om människor som är våra grannar och vi kan inte hjälpa dem när de skjuter på dem, säger han.

Mats Karlsson, ekonomiansvarig på Röke Buss, hade på tisdagen en mejlväxling med kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) där han också kritiserade bristen på stöd från kommunen. Hon uttrycker viss förvåning och skriver att det var nytt för henne att Röke Buss önskade stöd av kommunen. Hon ger bolaget en eloge för initiativet och förklarar att hon gärna hjälper till, men behöver veta vad det är som behövs. Mats Karlsson skriver att det viktigaste är registreringen hos Migrationsverket, tillgång till sjukvård och ekonomiskt stöd vid behov åt familjerna som upplåter boende.

Hanna Nilsson säger till Frilagt att hon fört vidare önskemålen från Röke Buss till kommundirektör Bengt-Arne Persson som leder kommunens Ukrainagrupp.

– Om folk öppnar upp sina hem borde de vara överlyckliga på Migrationsverket. Jag tycker att Migrationsverket får sätta fart, säger hon.

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) ska tala på manifestationen för Ukraina på onsdagen.

Richard Heingard jobbar för närvarande heltid på kommunen med att hålla ihop det som rör flyktingar från Ukraina.

– Vi har fått ett uppdrag från Migrationsverket att akut ordna bostäder åt flyktingar, berättar han.

Inventering pågår och en lista över vandrarhem, hotell med mera upprättas.

Richard Heingard har främst haft kontakt med tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen som i sin tur lyckats nå Migrationsverket. I lördags fick han hjälp med hur intyget till de polska myndighterna skulle skrivas.

– De rådde oss att inte skriva att kommunen tar över, säger Heingard.

På tisdagseftermiddagen gav Bengt-Arne Persson honom uppdraget att kontakta Migrationsverket om registreringen för de flyktingar som kom till kommunen med Röke Buss. Tanken är att boka en tid så att alla kan komma med bussen till kontoret i Malmö.

– Jag har inte fått något besked än, men så fort jag får det kommer jag att signalera till Röke Buss, säger Heingard.

Richard Heingard har nu fått uppdraget att kontakta Migrationsverket.

Han förstår att Lars Erlingsson och de andra har varit frustrerade när det varit svårt att få kontakt med myndigheterna och hoppas att kommunen ska kunna hjälpa till nu.

Han tror att Migrationsverket har otillräcklig bemanning. Myndigheten förbereder för att ta emot ett stort antal flyktingar från Ukraina. Planen är i första hand att utöka boendekapaciteten med 8 000 platser inom sex veckor.

EU:s massflyktsdirektiv gäller ukrainska medborgare som lämnade Ukraina efter den 24 februari, personer med uppehållstillstånd i Ukraina och familjemedlemmar till dessa.

– Det här är en lagstiftning som inte har tillämpats tidigare, säger Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst.

Han betonar att personer från Ukraina har rätt att vara i Sverige även utan att ansöka om tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Registrering sker vid någon av Migrationsverkets ansökningsenheter. Från Hässleholm hänvisas till Malmö.

Uppehållstillståndet ger rätt till arbete, skolgång för barnen, visst ekonomiskt bistånd, grundläggande vård och möjlighet att få hjälp med boende. Den som vill får bo hos släkt eller vänner och det påverkar inte rätten att registrera sig.

– Man har rätt att välja var man vill bo, säger Pierre Karatzian.

Under tisdagen meddelade Migrationsverket på sin hemsida att ukrainska flyktingar som redan har ett ordnat boende inte ska registrera sig direkt efter ankomst till Sverige: “Vi ber dig avvakta till dess att mer information kommer i våra kanaler under veckan”.

Personer från Ukraina har rätt att vara i Sverige viseringsfritt i 90 dagar. Enligt Pierre Karatzian betyder det inte att man måste vänta så länge med att registrera sig, men registreringen bedöms inte lika brådskande som för asylsökande från många andra länder.

– Det är ett väldigt stort tryck på vissa enheter nu. Har man rätt att vara här finns det inte ett akut behov av att ansöka, säger Pierre Karatzian.

Hanna Nilsson ska tala vid onsdagens manifestation klockan 13 i Speakers corner på Stortorget i Hässleholm. Kommunstyrelsen kommer att avbryta sitt sammanträde för att gå ut till manifestationen. Alla intresserade är välkomna att delta.

Berit Önell

Läs mer:

2022-03-07 Bussen återvände fylld med flyktingar

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se