torsjö live vers2

Demonstration mot kriget i Ukraina

Demonstration mot kriget i Ukraina

En manifestation i protest mot kriget i Ukraina hålls på torget i Tyringe imorgon, söndag, klockan 14. Initiativtagaren Marika Bernadt i Västra Torup vill följa den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navanyjs uppmaning att demonstrera på många platser samtidigt. Samlingen är också tänkt att bli ett tillfälle till kontakt mellan människor som vill hjälpa ukrainska flyktingar.

Aleksej Navalnyj har uppmanat till dagliga protester mot kriget, vardagar klockan 19 och helger klockan 14. Tusentals har deltagit i Ryssland, trots att det lett till gripanden där, och demonstrationerna har också spridit sig över världen.

Marika Bernadt tänker att det skulle kunna bli demonstration en gång i veckan i Tyringe. Hon betonar att den inte riktar sig mot det ryska folket.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är inte Ryssland som krigar utan Putin och hans regering, säger hon.

Själv kommer hon från Estland och minns hur människor i Sverige 1990 -1991 höll “måndagsdemonstrationer” tills Baltikum blev fritt.

Hon har bland annat arbetat som rysk tolk. Hon har också ett stort engagemang för kultur och har suttit i kulturnämnden i två mandatperioder för Moderaterna.

– Men vi ska lämna all partipolitik. Vi kan enas kring detta och använda tankens kraft så att vi kan stoppa kriget, säger hon.

Hon berättar att hon har en ukrainsk flagga som hon kommer att ta med till torget i Tyringe. Hon tänker också göra några skyltar.

– Nu när vi har ukrainska krigsflyktingar här i Tyringe är det ännu viktigare att visa vårt stöd, säger hon.

Hon tror att människor behöver samlas.

– Många vill nog prata också. Det kan komma många bra idéer och behöver inte alltid vara så organiserat, säger hon.

Om intresse finns vill hon göra en lista där folk kan teckna sig om de vill hjälpa flyktingarna och för att hålla kontakt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se