torsjö live

Kommunen ger Torsjö Live 250 000 i bidrag

Kommunen ger Torsjö Live 250 000 i bidrag

Kommunen ger Torsjö Live 250 000 kronor i sponsrings- och reklambidrag. Dire Straits Experience var ett av banden som spelade på Torsjö Live 2018. Foto: Urban Önell

Musikfestivalen Torsjö Live får 250 000 kronor i bidrag av Hässleholms kommun. Det beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagen då totalt fyra sponsringsbidrag beviljades. Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) ställde sig bakom beslutet, men reserverade sig samtidigt eftersom hon inte vill ge bidrag till företag, i detta fall Lilla Torsjö AB som arrangerar festivalen. Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) hävdar att det inte rör sig om sponsring utan om ersättning för att marknadsföra kommunen.

Arbetsutskottet fattade beslut om totalt 415 000 i sponsringsbidrag. Eftersom kommunen inte längre har någon budget för sponsorbidrag tas pengarna från kontot för oförutsedda utgifter.

Kommunens riktlinjer för sponsor- och reklamavtal förbjuder inte bidrag till företag. Enligt kommunallagen får enskilda näringsidkare dock inte gynnas om det inte finns synnerliga skäl. Det påminde kommunens revisorer om efter att ha granskat sponsoravtalet med Skyrup Country Club AB för Hovdala International Horse Trials, 2017 värt 750 000 kronor. Revisorerna krävde då att kommunen skulle ta fram formellt beslutade riktlinjer med kriterier för sponsoravtal. Dessa antogs 2018.

– Vi har alltid sagt nej tidigare till att sponsra bolag, men i och med pandemin tyckte vi att det var rimligt att stötta Torsjö Live i år, säger Hanna Nilsson som förklaring till att hon både sa ja och reserverade sig.

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) sa ja, men reserverade sig ändå för att hon inte tycker att kommunen ska sponsra företag. Foto: Urban Önell

I sin reservation skriver hon bland annat: “Detta år väljer vi att göra ett undantag på grund av att vi vill ge Lilla Torsjö AB och Torsjö Live ett bidrag för att kunna komma i gång igen efter pandemin. Vi tycker att Torsjö Live är ett fantastiskt och trevligt evenemang i vår kommun som lockar människor från vår egen kommun, men även andra kommuner”. Hon uppmanar företaget att framgent anpassa sin budget för evenemanget så att kommunala bidrag inte behövs.

Torsjö Live äger i år rum den 1-2 juli och enligt ansökan om bidrag väntas 12 000 besökare. 2019, när arrangemanget senast genomfördes, var antalet besökare uppemot 9 000 under två dagar.

Lilla Torsjö ansökte om 350 000 kronor, men kommunalråden tyckte att det räckte med 250 000, samma summa som beviljades vid de två senaste evenemangen, 2018 och 2019. I beslutsförslaget kallades bidraget till årets festival för marknadsföringsbidrag medan övriga bidrag kallas sponsringsbidrag. I samtliga fall hänvisas till kriterierna i kommunens riktlinjer för sponsrings- och reklamavtal.

Damlaget i tyngdlyftning i Sörby BoIS, som för fjärde året tävlar i elitserien, får 25 000 kronor i sponsringsbidrag. Hästveda marknad, som också pausats i två år, får 40 000 kronor. Hässleholms motorklubb sponsras med 100 000 kronor för att kunna genomföra tre evenemang under 2022. Förra året fick föreningen lika mycket. Kommunen bedömer att tävlingarna då genomfördes framgångsrikt trots pandemirestriktioner. Föreningens utgifter ökade dock och ansökan var därför nu på 300 000, men kommunen beviljade inte mer än 100 000 kronor.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se