logga-ligg-tjock

Avverkning på Galgbacken

Avverkning på Galgbacken

Galgbackens vattentäkt ska få nytt stängsel och därför kommer en del av skogen nu att avverkas. Foto: Urban Önell

Ett nytt stängsel ska sättas upp kring vattentäkten på Galgbacken i Hässleholm. Därför kommer en del träd och vegetation i området inom kort att avverkas. Det berättar Hässleholm Miljö i ett pressmeddelande på tisdagen.

Galgbacken är förutom vattenskyddsområde även ett tätortsnära och populärt rekreationsområde. Hässleholm Miljö och Hässleholms vatten lovar att ta största möjliga hänsyn.

Orsaken till åtgärderna är att säkerheten för vattentäkten behöver förbättras.

– Vi har ansvar på oss att upprätthålla säkerhetskrav som bland andra MSB ställer, därför ska vi nu förbättra och sätta upp ett nytt stängsel. Kring stängslet behövs även säkra zoner för att träd inte ska falla och påverka stängslet och vattentäkten, men även för att personalen ska få en bättre och effektivare arbetsmiljö, säger va-chef Cornelia Ljungerud i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet innebär arbeten och avverkning så nära en vattentäkt att största försiktighet måste vidtas. Virket kommer att flyttas till en annan upplagsplats, arbetsmaskinerna kommer att vara miljöcertifierade och kombineras med manuellhuggare med mera.

– Vi ska utföra arbetet så smidigt och säkert som möjligt och med största hänsyn till naturen och vattnet. Men det kommer bli en del extra trafik på Östervärn eftersom avverkat material kontinuerligt måste flyttas till en lagringsplats utanför vattenskyddsområdet, säger Cornelia Ljungerud.

Avverkningen påbörjas nu i slutet av mars och väntas ta två veckor.

Efter problemen med otjänligt dricksvatten i höstas beslöts att behovet av åtgärder för att säkra vattenkvaliteten skulle utredas. Men stängslet är inte en följd av den utredningen, enligt Emma-Karin Trygg Vincic, marknadschef och presskontakt på Hässleholm Miljö. Det är inte heller så att stängslet är trasigt.

– Det var inte intrång som var problemet, men det är dags att byta stängslet och röja runt omkring, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se