torsjö live vers2

Upphandlingen för badhuset görs om

Upphandlingen för badhuset görs om

Upphandlingen för badhuset har stoppats och kommer att göras om. Foto ur kommunens utredning

Kommunen gör om upphandlingen för det nya badhuset i Hässleholm. NCC, som förlorade upphandlingen med knapp marginal, har lämnat synpunkter som gjort att kommunen på nytt gått igenom utvärderingen och kommit fram till att vinnaren Peabs anbud var felbedömt. Därmed måste Peabs anbud förkastas.

Badhuset på Österåsområdet ska byggas i partnering, samverkansentreprenad och upphandlingen av totalentreprenaden är därför lite annorlunda. Anbuden värderades utifrån en mängd kriterier utöver arvodet som anges i procent av 295 miljoner, maxkostnaden för entreprenaden. Kommunens totalkostnad är satt till max 325 miljoner kronor. Som Frilagt tidigare berättat fattades beslutet, trots det stora värdet, av tekniske chefen Mats Svensson på delegation.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Poängställningen slutade 124-120 till Peabs fördel. Innan arvodet räknats in hade NCC sex poängs försprång, bland annat på grund av att Peab hade något sämre poäng på referenser för nyckelpersoner.

– Vi hade som krav att lämnade personliga referenser skulle vara från avslutade projekt och inte pågående, och det är där det har blivit felbedömt vid utvärderingen. Det gör att vi nu endast har ett anbud att ta ställning till. Vi väljer därför att avbryta upphandlingen på grund av bristande konkurrens, säger Mats Olsson, projektchef på tekniska förvaltningen, nu i ett pressmeddelande.

En ny upphandling kommer att gå ut inom kort och projektstarten flyttas fram cirka tre månader, från maj i år till augusti.

– I nuläget är det inte klart om detta påverkar när första badgästerna kan bada i vårt nya badhus, men vi arbetar vidare med att det ska vara klart för ett första dopp under hösten 2025, säger Mats Olsson.

Berit Önell

Läs mer:

2022-03-17 Peab får bygga badhuset efter jämn kamp

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se