logga-ligg-tjock

Pausade gymnasieprogram sannolikt räddade

Pausade gymnasieprogram sannolikt räddade

Estetiska programmet kommer tillbaka efter ett års paus. Foto: Berit Önell

Både estetiska programmet och restaurang- och livsmedelsprogrammet i Hässleholm startar sannolikt igen i höst efter att ha pausats under ett år på grund av för få sökande. Politikerna i barn- och utbildningsnämnden sa på torsdagen enhälligt ja utifrån hur sökbilden ser ut efter den första ansökningsomgången till gymnasieskolan. Slutligt beslut fattas i juni.

Inför förra läsåret var det bara två behöriga sökande till estetiska programmet. I år ser det betydligt bättre ut med 16 sökande, varav tolv behöriga och nu preliminärt antagna till de 20 platserna. Tre av de behöriga kommer från andra kommuner.

Stefan Larsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Lotta Persson

– Det var oväntat, vi hade inte räknat med att det skulle tillkomma elever utifrån, säger nämndens ordförande Stefan Larsson (M) som också konstaterar att de behöriga eleverna har ovanligt bra betyg.

Han gissar att det är personalens engagemang för att trots pandemin marknadsföra programmet som gett resultat.

– De har bjudit in till aktiviteter för vissa målgrupper. Pandemin har gjort det svårt för esteteleverna att ha framträdanden, säger andre vice ordförande Joachim Fors (S).

– Det är ett kanonprogram som ger högskolebehörighet, det bästa programmet om man är musikalisk, säger han.

Skolchef Niklas Persson säger att det varit berg- och dalbana i sökbilden under några år. 2019 var estetiska programmet nedläggningshotat, men efter kraftiga protester blev det även då enbart en paus under ett läsår.

Joachim Fors (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Lotta Persson

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har hela 19 sökande till 20 platser, varav sex behöriga, sju obehöriga och sex preliminärt antagna via introduktionsprogrammet IMV som ger obehöriga elever möjlighet att komma in på ett nationellt program.

Enligt Stefan Larsson brukar cirka 25 procent av de obehöriga bli behöriga till vårterminens slut då de betyg som slutligen räknas sätts. Under omvalsperioden 25 april – 15 maj har eleverna också möjlighet att ändra sina val.

Totala antalet behöriga sökande till Hässleholms gymnasieskolor har minskat sedan förra året, från 322 till 303. Antalet platser förändras nu på några program. Ekonomiprogrammet minskar från två klasser med totalt 60 elever till en med 32 elever eftersom antalet sökande är så få i år, 31 behöriga och tre obehöriga.

– Det var en överraskning, säger Stefan Larsson.

Ett stort antal elever från kommunen har istället sökt ekonomiskt program på en friskola i Kristianstad.

Bygg- och anläggningsprogrammet minskar också. Där blir antalet platser i höst 16 istället för 28. Det finns i nuläget tolv behöriga sökande, 16 obehöriga och fyra från IMV.

Flera program får ökat antal platser. Mest ökar vård- och omsorgsprogrammet, från 20 platser till 32. Tre program ökar något mer än tjänstemännen föreslagit. Det är barn- och fritidsprogrammet som ökar från 24 till 32, försäljnings- och serviceprogrammet (tidigare handelsprogrammet) från 24 till 30 och el- och energiprogrammet från 28 till 32.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se