torsjö live vers2

Överklagar – men godtar dom för termosbomber

Överklagar – men godtar dom för termosbomber

Han godtar domen för tillverkning av termosbomber, men vill bli frikänd när det gäller de 3,2 kilo amfetamin som förvarades i en ammunitionslåda i hans tvättstuga. Foto ur förundersökningen

Både åklagaren och två av de fyra dömda överklagar domen om narkotikabrott och tillverkning av termosbomber i Tyringe. Huvudmannen Jimmy Vonsterner väljer dock att acceptera att han fälldes för bombtillverkningen och överklagar enbart domen för grovt narkotikabrott.

Hässleholms tingsrätt dömde företagsledaren och filmskaparen Jimmy Vonsterner till fem års fängelse för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt narkotikabrott och vapenbrott.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Han vill nu i första hand att hovrätten frikänner honom helt från narkotikabrottet. Oavsett hur det går med det vädjar han om en lindrigare påföljd.

Däremot godtar han tingsrättens bedömning i skuldfrågan i övriga delar av åtalet. Det gäller alltså även termosbomberna, trots att han under rättegången förnekade att överhuvudtaget ha haft något med dem att göra. Han hävdade att svartkrut, stubintråd och de minst 172 termosar han köpt in skulle användas vid filminspelningar. Hans förklaring till att hans dna fanns på stubintråd till termosbomber som beslagtogs i både Malmö och Borås var att han sålt en del av stubintråden till andra.

På tre av termosbomberna som hittades i Borås återfanns dna från Jimmy Vonsterner. Foto ur förundersökningen

När det gäller de 3,2 kilo amfetamin som hittades i hans tvättstuga skriver hans advokat Ola Ljunggren att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering och att det inte mot Vonsterners nekande är styrkt att narkotikan tillhört honom. I rättegången framkom bland annat att tvättstugan, som ligger i företagslokalerna, stått olåst och ibland med dörren på vid gavel. Därför är det möjligt att någon annan placerat amfetaminet där. Enligt tingsrätten var det dock osannolikt att någon annan skulle lämna ett parti narkotika med så högt värde obevakat. Pulvret låg gömt i en låda bakom tvättmaskinen och Vonsterner exflickvän vittnade om att det var hans.

Åklagaren Ulla Karlbrink vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet överklagar för att hon anser att han ska dömas till ett längre fängelsestraff. Tingsrätten höll sig dock inom det minimiintervall hon yrkade på i sin slutplädering, minst fyra och ett halvt till fem års fängelse. Hon preciserade inte något förslag till längre straff.

Hon skriver i sitt överklagande: “Det samlade bevisvärdet för den brottslighet som Jimmy Vonsterner är dömd för är högre än det som tingsrätten har funnit”.

Den 29-årige man som hade en termosbomb i kontoret till sin bilverkstad, granne med Vonsterners lokaler, vill bli frikänd från den delen av domen. Han hävdar att han aldrig sett bomben innan polisen hittade den vid en husrannsakan som gjordes på grund av misstankar om narkotikabrott. Hans advokat Karl Hannus skriver i överklagandet att lokalen var fylld av saker från golv till tak och att polisen bara kunde skymta termosen från normal sittställning vid skrivbordet. För att se att den hade stubin var han tvungen att böja sig ner. Enligt advokaten var det oklart om termosbomben ens hade kunnat detonera: “Allmänfarlig ödeläggelse kräver en relativt hög grad av farlighet”. Varken 29-åringens dna eller fingeravtryck fanns på termosbomben.

Tingsrätten dömde 29-åringen till nio månaders fängelse och även han vill att hovrätten ska mildra påföljden. Advokaten påtalar att tingsrätten inte beaktat den långsamma handläggningen av målet som ska ge rätt till kompensation.

Berit Önell

Läs mer:

2022-03-01 Fem års fängelse och häktning för termosbomber

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se