Gruppen-3a-328x120

Fem års fängelse och häktning för termosbomber

Fem års fängelse och häktning för termosbomber

På tre av termosbomberna som hittades i Borås konstaterades dna från Tyringeföretagaren Jimmy Vonsterner. Foto ur förundersökningen

Företagsledaren och filmskaparen Jimmy Vonsterner döms till fem års fängelse för tillverkning av termosbomber, grovt narkotikabrott med mera i Tyringe. Hässleholms tingsrätt beslutar även att han på grund av flyktfara ska häktas tills domen vinner laga kraft. Hans unge kompanjon döms till sex månaders fängelse, mannen som hade en termosbomb och narkotika i sin bilverkstad till nio månaders fängelse och dennes bror till en månads fängelse.

Hässleholms tingsrätt är enig i domen som slår fast att all hantering med svartkrut är tillståndspliktig och att de båda företagsledarna för Nyberg & Co i Tyringe olovligen hanterat minst 20 kilo. Att de berörda sagt sig inte känna till kraven fritar dem inte från ansvar.

49-årige Vonsterner har nekat till alla brott. Han erkände dock sitt ansvar för att svartkrutet hanterades i industrilokalerna där ett 80-tal personer arbetade, de flesta med stöd av Arbetsförmedlingen och Hässleholms kommun. Enligt tingsrätten gällde hans ansvar också de över fem kilo som vid husrannsakan i januari 2020 hittades i den nu 24-årige kompanjonens bil som stod parkerad inne i lokalerna. I bilen fanns även vapen, ammunition och en bensindunk. 24-åringen anses inte ha haft kontroll över krutet sedan han lämnat över det till Vonsterner. Även förvaringen av 3,2 kilo amfetamin i ett tvättrum i lokalerna nämns i domens motivering som försvårande omständigheter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Detta är omständigheter som enligt tingsrätten gör att brottet ska bedömas vara av särskilt farlig art och därför vid en samlad bedämning ska bedömas som grovt, skriver domstolen som därför dömer Jimmy Vonsterner för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Svartkrutet köptes in i svarta plastflaskor med ett kilo i varje. Foto ur förundersökningen

24-åringen döms för samma brott av normalgraden för sin hantering av svartkrut. Han erkände inköp av 16 kilo som överlämnades till Vonsterner och förvarade dessutom drygt fyra kilo i sitt pojkrum i föräldrahemmet i Tyringe.

Vonsterner döms för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse genom att ha tillverkat termosbomber i sin industrilokal, medveten om att de skulle komma till brottslig användning.

Hässleholms tingsrätt ifrågasätter till skillnad från åklagaren Ulla Karlbrink inte att Vonsterner haft ett gediget filmintressse och genom den ideella föreningen Svenska Film också genomfört flera filmproduktioner. Dock tror domstolen inte alls på hans förklaring om att inköpen av svartkrut, stubintrådar och framförallt de 172 termosarna skulle användas vid filminspelningar, den “framstår som långsökt och är långt ifrån övertygande”. Hans uppgifter om hur hans dna hamnat på termosbomber i både Malmö och Borås och att en chattkonversation skulle rört priset på gröna trädgårdsdrakar istället för gröna termosbomber bedöms som efterhandskonstruktioner.

Tingsrätten fick se zombiefilm vid rättegången om tillverkningen av termosbomber i Tyringe. De misstänkta hävdade att termosar, svartkrut och stubintråd var avsedda för filmeffekter.

Tingsrätten anser att uppgifterna från Vonsterners före detta flickvän ger ytterligare stöd åt åtalet även om hennes uppgifter måste bedömas med viss försiktighet och inte har en avgörande betydelse. Hon berättade både att hon sett tillverkning av termosbomber, att hon fått och köpt amfetamin av Vonsterner och att narkotikan förvarades i hans tvättstuga i företagets kontorsdel.

Jimmy Vonsterner döms för grovt narkotikabrott. Enligt tingsrätten är det klarlagt att det var han som förvararade 3,2 kilo amfetamin i en militärlåda väl gömd bakom tvättmaskinen. Det trots att dörren till tvättstugan aldrig var låst och personalen därmed hade tillträde dit.

3,2 kilo amfetamin förvarades i en ammunitionslåda i tvättstugan. Foto ur förundersökningen

Vonsterner har sedan tidigare 27 avsnitt i belastningsregistret och är tidigare dömd bland annat för grov ekonomisk brottslighet. Han hade näringsförbud när Svensk Film och Nyberg & Co startade i Tyringe, men satt till en början inte själv i styrelserna. Ändå var det han som skötte kontakterna med både Arbetsförmedlingen och kommunen om praktikanterna som var företagets huvudsakliga arbetskraft. Tingsrätten bedömer straffvärdet till fem års fängelse för de brott han nu döms för: förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott och vapenbrott.

Ulla Karlbrink yrkade i sin slutplädering att Vonsterner skulle häktas om han döms enligt åtalet. Tingsrätten gör bedömningen att det nu finns en flyktfara, bland annat på grund av det långa fängelsestraffet, trots att han varit på fri fot i mer än ett och ett halvt år efter ett halvårs häktning när utredningen inleddes.

24-åringen, som var styrelsesuppleant i bolaget där Jimmy Vonsterner var ende styrelseledamot när utredningen inleddes, frikänns från åtalet om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt tingsrätten finns ingen utredning som visar att han förstått att svartkrutet och stubinen skulle användas för tillverkning av termosbomber. Eftersom åklagaren under rättegången drog tilllbaka åtalet mot honom om det grova narkotikabrottet frikänns han även för det. Däremot döms han för brott mot vapenlagen för att han olovligen innehaft 395 skarpa kulpatroner i sin bil. Han erkände 335, men döms för samtliga eftersom hans fingeravtryck fanns på papperspåsen där de 60 låg samt även på en av patronerna.

28-åringen som drev bilverkstaden där den första termosbomben hittades döms för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han förnekade brott, men tingsrätten håller med åklagaren om att han måste ha insett att han haft en termosbomb på sitt kontor. Dessutom döms han för ringa narkotikabrott, vilket han erkänt.

Hans 26-årige bror frikänns från misstanken om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten anser det inte styrkt att han insett att termosen han placerade på sin brors kontor i själva verket var en sprängladdning. Han döms enbart för det narkotikabrott som han erkänt.

Ulla Karlbrink är nöjd med domen.

– Jag tycker att den är väl skriven och har bra slutsatser. Den innehåller en del rättsliga frågor som är väldigt intressanta för oss som arbetar med grov brottslighet, om farlighet och hur förberedelse ska bedömas. Den är också rätt utförlig, säger hon till Frilagt.

Hon har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga någon del av domen.

– Det är lite för tidigt att säga. Jag får låta den sjunka in några dagar, säger hon.

Berit Önell

Läs mer:

2020-01-20 Operation Rimfrost slog till i Tyringe – två anhållna

2020-01-22 Inga praktikanter efter polisrazzian – Skatteskulder och grova brott

2020-07-08 Nybergs företrädare släppta ur häktet

2020-11-18 Två till misstänkta för sprängämnen och knark i Tyringe

2021-05-25 Åtal för tillverkning av termosbomber i Tyringe

2022-01-31 Kontoutdrag och dna bevis för bombtillverkning

2022-02-03 Zombiefilm och trädgårdsfigurer istället för bomber

2022-02-10 Exflickvännen vittnade om bombfabriken i Tyringe

2022-02-15 Bombmisstänkt riskerar fem års fängelse

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se