torsjö live vers2

Åtal för tillverkning av termosbomber i Tyringe

Åtal för tillverkning av termosbomber i Tyringe

Svartkrutet köptes in i svarta plastflaskor med ett kilo i varje. Foto ur förundersökningen

Ett stort antal termosbomber som använts i sprängdåd runt om i Skåne kan ha tillverkats i Tyringeföretagets lokaler där polisen också beslagtog hela 3,2 kilo amfetamin. På måndagen kom åtalet mot filmskaparen och företagaren Jimmy Vonsterner och tre Tyringebor till, nästan ett och ett halvt år efter Operation Rimfrosts tillslag.

Företaget hade ett nära samarbete med kommunen och Arbetsförmedlingen och erbjöd arbetslösa praktik med bland annat paketering av godis. Men förundersökningen på över 4 500 sidor berättar om en annan verksamhet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Så här såg termosbomberna ut vid flera av sprängningarna i Skåne och i Borås.
Jimmy Vonsterners dna fanns på resterna av termosbomben som detonerade i Malmö. Foto ur förundersökningen

Enligt förundersökningen har de två företagarna i bolagsstyrelsen för Nyberg & Co utan tillstånd införskaffat minst 24 kilo svartkrut, 190 meter stubin, 172 termosar samt urea, som ingår i konstgödning, för att tillverka termosbomber. De ska ha förberett explosioner som innebär fara för människors liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.

Kvitton, kontoutdrag och uppgifter från tömda telefoner avslöjar en betydligt större omfattning på den illegala verksamheten än som visas av beslaget vid tillslaget i Tyringe i januari 2020. Jimmy Vonsterners dna har också hittats på termosbomber som använts vid ett sprängdåd mot en bilfirma i Malmö och på termosbomber som hittades i en väska i ett källarförråd i Borås strax efter en explosion vid ett flerfamiljshus i närheten. Liknande bomber har använts vid ett stort antal sprängningar på olika platser i Skåne, bland annat i Malmö och Helsingborg och i Hässleholmsområdet.

Vonsterner och hans yngre kollega satt häktade i sex respektive fyra månader innan de släpptes på fri fot förra sommaren, trots att misstankarna kvarstod. De åtalas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Polisens Operation Rimfrost gjorde tillslag mot industrifastigheten i Tyringe den 20 januari. Foto: Urban Önell

– Gärningen är att bedöma som grov eftersom den varit av särskilt farlig art då svartkrutet förvarats i en miljö där illegal narkotikahantering förekommit, delvis förvarats tillsammans med vapen och skarp ammunition, skriver kammaråklagare Ulla Karlbrink vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i sin stämningsansökan.

Båda nekar till brott. Jimmy Vonsterner säger i förhör att svartkrut och stubiner var avsedda för filminspelningar. Termosarna ska han ha köpt för att personal och medverkande i filminspelningar ska kunna få varm dryck vintertid. Han hävdar att hans dna därför kan ha hamnat på någon termos, men att någon måste ha stulit termosarna och tillverkat bomberna.

Han säger i förhör: “…jag har ingenting med några bomber att göra överhuvudtaget. Då har ni fel person i fråga. Jag är inte inblandad i nåt sånt.”

3,2 kilo amfetamin förvarades i en ammunitionslåda i tvättstugan. Foto ur förundersökningen

Polisen beslagtog också en färdigladdad termosbomb i en bil vid en bilverkstad i Tyringe. Två män åtalas på grund av den för allmänfarlig ödeläggelse alternativt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En av dem har via appen Wickr Me chattat med Vonsterner om pris på vad polisen tolkar som just termosbomber.

Männen på Nybergs åtalas båda för grovt narkotikabrott. Det är enligt åklagaren uppenbart att det beslagtagna amfetaminpartiet inte var avsett för eget bruk utan för försäljning. Det förvarades i en ammunitionslåda i tvättstugan ovanpå företagslokalerna där Vonsterner bodde vid tiden för tillslaget. På en plastpåse i lådan fanns den yngre mannens fingeravtryck.

Jimmy Vonsterner åtalas även för vapenbrott på grund av innehav av en revolver och ett tårgasvapen. Han förnekar även detta. Den yngre mannen åtalas för brott mot vapenlagen för att utan tillstånd ha innehaft ammunition, nära 400 skarpa kulpatroner av olika kaliber. Han medger de faktiska omständigheterna.

Männen i bilverkstaden åtalas för narkotikabrott av normalgraden för att ha innehaft knappt 100 gram cannabis och ett 50-tal narkotikaklassade tabletter. Den ene erkänner hela mängden, den andre en del av den.

Ett 15-tal vittnen kommer att kallas till rättegången.

Berit Önell

Läs mer:

2020-01-20 Operation Rimfrost slog till i Tyringe – två anhållna

2020-01-22 Inga praktikanter efter polisrazzian – Skatteskulder och grova brott

2020-07-08 Nybergs företrädare släppta ur häktet

2020-11-18 Två till misstänkta för sprängämnen och knark i Tyringe

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se