logga-ligg-tjock

Skott mot lägenhet på Götagatan – granne vill flytta

Skott mot lägenhet på Götagatan – granne vill flytta

Skottlossningen skedde mot det hus där en sprängladdning i förra veckan detonerade på en lägenhetsdörr. Foto: Jonathan Önell

En lägenhet på Götagatan i Hässleholm besköts i natt. Den ligger i den trappuppgång där en lägenhetsdörr i förra veckan sprängdes, men det är inte samma lägenhet. Polisen undersöker eventuella samband med både sprängningen och de två skjutningarna mot en lägenhet på Viaduktgatan intill.

Polisen har förstärkt sin närvaro i Hässleholm med anledning av den senaste veckans händelser. Men en granne säger att hon överväger att flytta.

Lägenheten blev beskjuten med flera skott. Foto: Jonathan Önell

Larmet om skottlossningen mot flerfamiljshuset kom klockan 02.57. Polis och ambulans skickades till adressen. Ingen var skadad, men människor befann sig i lägenheten vid beskjutningen. Skotthål konstaterades i en fönsterruta på baksidan av huset, mot Kolgatan.

Polisen spärrade av lägenheten och ett större område utanför huset som bland annat undersöktes med specialsökhund.

– Vi undersöker i lägenheten vart skotten tagit vägen och även utanför i anslutning till lägenheten, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson i polisregion syd.

En anmälan om försök till mord har upprättats.

Polis vaktar dörren

När Frilagt kommer till platsen på förmiddagen står polisen i trappuppgången och vaktar lägenhetsdörren. Svarar inte på frågor, men bekräftar att tekniker varit på plats för att spårsäkra. En stund senare kommer några poliser och byter lås i lägenhetsdörren för att förhindra de boende tillträde.

En granne i trappuppgången bredvid berättar att hon väcktes av skotten, men inte brydde sig om att stiga upp eller ringa polisen.

Det betyder inte att hon inte är skakad. Bombattacken skakade om hela hennes sovrum och hon känner personligen såväl de grannar som drabbades av bomben som de som nu beskjutits. Hon har också fått se hur lägenheten som bombades skadades invändigt sedan bomben sprängde ett hål i ytterdörren.

– Hela hallen och in i köket låg det spån, som bottenmaterial till en hamster eller ett marsvin.

”Kunde varit vem som helst”

Enligt henne är det i båda fall helt vanliga familjer utan koppling till kriminalitet.

– Det mest skrämmande är att det är att det är så random, kunde varit vem som helst, säger hon.

– Man frågar sig vem det blir nästa gång.

En granne som bott på området i många år överväger nu att flytta på grund av den senaste tidens händelser. Hon undrar vem som ska drabbas härnäst. Foto: Jonathan Önell

Även om attacken vore riktad är det från Kolgatan sett svårt att avgöra vilket fönster som hör till vilken lägenhet.

– Åtminstone har det inte börjat hända på dagtid, säger grannen.

Vill flytta för barnens skull

Efter mer än tio år på området överväger hon nu att flytta.

– Jag måste tänka på mina barn.

Hennes lilla dotter är så rädd att hon inte vill vara på området längre. Hon är hellre hos familj eller vänner i Malmö eller på Ljungdala.

Själv är hon orolig för att gå ut med hunden, särskilt kvällstid.

Polisen har ökat bemanningen

Lägenheten spärrades av och trappuppgången bevakades av polis. Foto: Jonathan Önell

Efter detonationen vid lägenhetsdörren på Götagatan natten till den 5 april och skjutningarna mot en bostad på Viaduktgatan de två följande nätterna har polisen ökat bemanningen i Hässleholm.

– Hur många vi är och vad vi gör berättar vi aldrig, men vi har förstärkt sedan en tid tillbaka på grund av dessa händelser. Det gäller både synlig polis för trygghetsskapande och civil personal för att komma fram i utredningen den vägen, säger Tomas Johansson, presstalesperson för lokalpolisområde Blekinge och nordöstra Skåne.

Han berättar att polisen nu fortsätter att knacka dörr i området och söker fler vittnen som kan ha uppgifter om händelserna. Men han vill inte berätta några detaljer om förundersökningen som omfattar såväl explosionen som skjutningarna.

– Det är klart att en teori som vi tittar noga på är vad det kan finnas för samband mellan händelserna, säger han.

Han har inga uppgifter om eventuella misstänkta personer, mer än att den tidigare anhållne mannen fortfarande är aktuell.

Berit Önell
Jonathan Önell

Korrigering:
Texten är korrigerad. Skotten natten till idag och explosionen i förra veckan inträffade i samma trappuppgång. Frilagts tidigare uppgift om att det var olika trappuppgångar berodde på att polisen gav oss fel adress.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se