Gruppen-3a-328x120

Samarbete och konst för nödställda i Ukraina

Samarbete och konst för nödställda i Ukraina

Flera föreningar i Hässleholm har startat ett samarbete, bland annat genom ett konstlotteri, för att samla in pengar till nödställda i krigets Ukraina. Konstverken kommer att finnas i Röda Korsets butik Kupan på Östergatan i Hässleholm från den 22 april och det är Röda Korset på plats i Ukraina som ser till att hjälpen når fram. På lördag, påskafton, tjuvstartar initiativtagaren Jessica Nilsson, vice ordförande i Julklappshjälpen, och Alice Svensson, ordförande i Hemlösa i Hässleholm, genom att gå runt i Hässleholm med Röda Korsets insamlingsbössor.

De samarbetar för att hjälpa utsatta i Ukraina, från vänster Alice Svensson, Hemlösa i Hässleholm, Jessica Nilsson, Julklappshjälpen, Ulf Råvik, Röda Korset, och Ann-Margreth Richard Lundgren, Hässleholms konstförening.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det var Jessica Nilsson som tog initiativ till insamlingen och hörde av sig till Alice Svensson i HIH. De är båda alltså engagerade i föreningar som hjälper utsatta människor i Hässleholm, men vill nu även göra något för ukrainare som drabbats av kriget.

– Jag tänkte att vi som föreningar skulle kunna ha en enad front istället för en massa olika små projekt, säger Jessica Nilsson.

Hon menar att Röda Korset vet vad som behövs på plats och därför blev det naturligt att kontakta Hässleholmsavdelningens ordförande Ulf Råvik. Han tipsade henne i sin tur om att höra med Hässleholms konstförening.

– Nu inför påskveckan har konstnärerna arbetat intensivt, så det finns mycket konst, säger han.

Ann-Margreth Richard Lundgren, keramiker och aktiv i både konstföreningen och Röda Korset, bekräftar det. Hon har själv anmält att hon ska skänka.

– Det blir kanske två saker, avslöjar hon.

Konsten kommer att vara utställd i Kupan under några veckor, exakt tid är inte bestämd ännu. Lotteriet väntas starta efter den 23 april.

Ulf Råvik berättar att Röda Korset har mer än 3 000 volontärer och 500 anställda i Ukraina.

– Det känns bra att kunna hjälpa, men det är väldigt obehagligt att det ska behövas, säger han.

Röda Korset i Hässleholm har redan skänkt 300 000 kronor till Ukraina hittills i år. Ulf Råvik vill dock betona att mycket samtidigt samlas in till behövande i andra länder.

Alice Svensson skulle gärna rest ner till Ukraina själv om hon hade haft möjlighet.

– Jag lider av att höra om kriget, klarar inte av att se på nyheterna längre, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se