torsjö live vers2

Fabrik för dopningsmedel på gård nära Tyringe

Fabrik för dopningsmedel på gård nära Tyringe

En gård utanför Tyringe fungerade som fabrik för tillverkning av dopningsmedel i stor skala. Nio personer har nu åtalats vid Malmö tingsrätt för bland annat grovt dopningsbrott och grov smuggling sedan verksamheten avslöjats.

Enligt åtalet har verksamheten bedrivits yrkesmässigt. Två män, en 30-åring och en 39-åring med adresser i Malmö, är huvudåtalade för att ha tillverkat, köpt och sålt en stor mängd dopningsmedel. Försäljningen har främst skett via internet och distributionen via vanlig postgång till olika platser i Sverige. Männen har bland annat tagit betalt i bitcoin.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När polisen efter en tids spaning slog till på gården den 6 oktober 2021 hittades cirka 1,8 miljoner enheter dopningsmedel. Samtidigt stoppade tullen vid norska gränsen i Svinesund en leverans på 85 800 enheter dopningsmedel. 39-åringen greps också där. Preparaten hade gömts i en stor säck med hundmat för att smugglas över gränsen.

Två personer åtalas för medhjälp till grovt dopningsbrott. En 31-årig kvinna ska ha hjälpt till med förpackning och hantering på gården och en 17-årig man med framställning, förpackning och överlåtelse. 17-åringen har också upplåtit sitt bankkonto till betalningar vid försäljningen.

Fyra åtalas för ringa dopningsbrott på grund av köp och innehav av mindre mängder dopningsmedel. De är i åldrar från 25 till 68 år och brotten har skett på olika platser i landet, de flesta dock i Skåne. Även huvudmännen, som sitter häktade, åtalas för ringa dopningsbrott.

Den äldste av de misstänkta, en 68-årig man, ska ha förvarat en halvautomatisk pistol och ett stort antal patroner i sin lägenhet i Malmö. Han åtalas därför för vapenbrott.

Flera vittnesförhör ska hållas under rättegången, bland annat med fyra personer som köpt dopningsmedel av huvudmännen via nätet. Bevisningen består även av fingeravtryck, DNA-analyser, telefonanalyser med mera som binder de åtalade till hanteringen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se