Gruppen-3a-328x120

Häktad för sprängd balkong vill ha ersättning

Häktad för sprängd balkong vill ha ersättning

En nu 23-årige man ansöker om ersättning från Justitiekanslern för att han satt oskyldigt häktad som misstänkt för att bland annat ha sprängt en balkong till en lägenhet på Göingegatan i Hässleholm i november 2019.

Mannen satt häktad i cirka fyra och en halv månad. Hovrätten frikände honom nyligen från bland annat allmänfarlig ödeläggelse genom att ha kastat upp en termosbomb på balkongen. Hässleholms tingsrätt dömde honom däremot i januari 2021 till ett och ett halvt års fängelse. Kvinnan som bodde i lägenheten och hennes två små barn klarade sig oskadda, men kunde enligt utredningen lika gärna ha skadats allvarligt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Balkongen förstördes i explosionen liksom fönsterrutorna. Foto: Urban Önell

Mannen kopplades till balkongsprängningen på grund av att hans dna fanns på resterna av bomben. Det hade dock aldrig upptäckts om han inte dna-testats på grund av misstankar om inblandning i andra allvarliga brott, tortyrliknande misshandel och utpressning. Både tingsrätten och hovrätten frikände honom dock från detta.

Hovrätten ansåg till skillnad från tingsrätten inte heller att det var ställt utom rimligt tvivel att det var han som kastade upp termosbomben på balkongen. Dock dömdes han till skyddstillsyn för narkotikabrott, rattfylleri och penningtvättsbrott.

Hans advokat förklarar i ansökan om ersättning att häktningen gällde grov misshandel och allmänfarlig ödeläggelse. De brott som han senare dömdes för var han inte häktad för.

– De är dessutom gärningar som normalt inte motiverar anhållningsbeslut eller begäran om häktning, skriver advokaten.

Därför begär han att 23-åringen ska få full ersättning enligt JK:s praxis för den tid han suttit häktad. Det innebär sannolikt omkring 100 000 kronor för lidande plus ersättning för ombudskostnader.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se