logga-ligg-tjock

Sommar med berättare på Hovdala slott

Sommar med berättare på Hovdala slott

Bo Eriksson, docent i historia, berättar den 3 augusti om varför monster behövs.

Det blir berättaraftnar på Hovdala slott under sex sommarkvällar även i år. Kvinnohistoria, mänskliga rättigheter och monster är några av årets teman.

Sedan mitten på 1990-talet, med uppehåll 2020 på grund av pandemin, har onsdagskvällar betytt berättarafton på borggården. Publiken tar med egna stolar och fikakorg och arrangemangen pågår klockan 19-20.

Klara Svensson
Anna Laestadius Larsson

Först ut av årets berättare den 29 juni är Anna Laestadius Larsson med “Alla dessa djäfla kvinnor!” Hon är journalist och författare till en serie böcker som lyfter fram kvinnan på 1700-talet. Hennes nya boka handlar om Hedvig Charlotta Nordenflyckt, Olyme de Gouges och Mary Wollstonecraft, tre kvinnokämpar som tog striden för alla kvinnors rättigheter.

Den 6 juli kommer Klara Svensson, en före detta proffsboxare med tre VM-medaljer i svenska landslaget och fyra VM-titlar som proffs i Tyskland, Danmark och Sverige. Sedan två år tillbaka bor hon vid Finjasjön tillsammans med sambo och barn.

Ann Jönsson
Joakim Bengtsson

“Trender i antikvärlden och livet som samlare” är rubriken för Joakim Bengtssons berättarkväll den 13 juli. Han är ett känt ansikte i SVT:s Antikrundan, men han är även restauranglärare, samlare och utnämnd till årets entreprenör i Höganäs mitt under pandemin 2020.

Ann Jönsson berättar den 20 juli om kvinnokraft i Göingebygdens historia. Ann är företagerska och driver ett hälso- och kulturcenter. Hon har blivit prisad som årets göing och varit ambassadör för kvinnors företagande men också blivit kallad Göingehäxa. Det ledde till att hon fördjupade sig i kvinnohistoria och fann många förmödrars öden, vilket gav henne inspiration till boken Snapphonor.

Anders Kompass

Den 27 juli är det dags för Anders Kompass som blev känd när han 2014 avslöjade FN-personals sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Han var bland annat chef vid FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève. Han har också arbetat inom svenska utrikesdepartementet, bland annat som ambassadör i Centralamerika. Idag är han vikarierande direktör på det nybildade Institutet för mänskliga rättigheter i Lund. Han har ofta fått frågor om varför ett sådant institut behövs i Sverige: “Är vi inte redan världsmästare på mänskliga rättigheter? Kring detta kommer jag prata denna kväll”.

Bo Eriksson, docent i historia, speaker på SVT och författare till bland annat boken Monster – en världshistoria om det skrämmande berättar den 3 augusti om vad ett monster är och varför vi behöver dem. Han har även lovat att utse tidernas tre bästa skräckfilmer.

Biljett köpes på plats eller i slottsbutiken och kostar 100 kronor.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se