torsjö live vers2

Kulturhusets jubileumsfest igång

Kulturhusets jubileumsfest igång

Kulturhusets jubileumsfest invigdes på fredagseftermiddagen i entréhallen. Svante Persson stal nästan showen med sin jubileumsballong.

Hesslekören sjöng i den ombyggda och nymålade entréhallens trappa, kulturchef Jens Olsson invigningstalade och utställningen om kulturhusets historia öppnade. Därmed var den stora jubileumsfesten igång på riktigt. Programmet är späckat hela helgen och det mesta är gratis.

I december 2020 skulle 20-årsjubileet egentligen ha firats. Men pandemin ställde in det mesta och när det nu äntligen är dags är 20-åringen på god väg att fylla 22. Fest blir det i vilket fall med ett brett program för alla åldrar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På torsdagskvällen smygöppnade firandet med ett program om Dan Andersson och Evert Taube och på fredagsförmiddagen erbjöds rundvandring bakom kulisserna med scenmästare Tommy Johansson. Men efter invigningsprogrammet sent på fredagseftermiddagen är det full aktivitet i huset fram tills Helge Antoni, som var den förste att ge en solokonsert på Steinwayflygeln, avslutar jubileumsfirandet på söndagseftermiddagen.

Hesslekören under Ingvar Albihns ledning inledde invigningsceremonin.

– Det är jättemysigt. Kul att det händer något, sa Emelie Nilsson.

Hon var på plats vid invigningen tillsammans med sina barn Elly och Svante Persson som lekte med var sin jubileumsballong.

Jens Olsson uttryckte sin lycka över att det sedan ett par månader åter är full verksamhet i kulturhuset efter pandemirestriktionerna.

Kulturchef Jens Olsson invigningstalade.

– I 20 år har kulturhuset varit en samlingsplats för kulturen i Hässleholm. Kanske inte den enda, men den största och viktigaste törs jag säga, förklarade han.

Han talade om kultur som glädje, humor, skönhet, sorg, eftertanke och ibland till och med lite provokation. Sedan gick han ett steg längre.

– Kultur är ännu viktigare, den handlar om hur vi hanterar samhället. Utan kultur skulle vi inte ha språk, vetenskap, inte demokrati, yttrandefrihet eller mänskliga rättigheter. Det behöver vi påminna oss om, inte minst i dessa tider, sa han och syftade både på kriget i Ukraina och olika länder som försöker manipulera eller ta bort viss kultur.

Conny Åhs berättade om utställningen.

Conny Åhs, tidigare scenmästare i kulturhuset, berättade kort om utställningen som han sammanställt tillsammans med tidigare kollegan, konstpedagogen Helena Zeberg. Även fotografen och skribenten Jörgen Johansson, som avled i cancer för ett par år sedan, medverkade i projektets inledningsskede. En hyllning till honom finns också med i den omfattande utställningen som inte innehåller allt, men kanske essensen av det som hänt under den tid kulturhuset funnits.

Helena Zeberg, idag frilansande utställningsproducent och formgivare, tyckte inte att det var särskilt svårt att arbeta med utställningen.

– Det var enkelt på något sätt eftersom jag kände till husets historia och lokalerna så väl, jag känner dem som mitt vardagsrum, sa hon till Frilagt.

Helena Zeberg har byggt upp utställningen tillsammans med Conny Åhs.

I utställningshallen syntes flera kända personer med koppling till kulturhusets historia. Kulturchefen Margareta Mörck kämpade tillsammans med kulturnämndens ordförande Anders Åström (S), senare hennes make, för att Hässleholm skulle få ett kulturhus.

– Jätteroligt att vara här. Det ska bli fantastiskt spännande att gå runt och se hur mycket man känner igen, sa hon.

Hon bor numera i västra Skåne, men besöker Hässleholm då och då.

– Jag är inte i Hässleholm utan att vara här också. Kulturhuset är en bit av mig, jag har ju jobbat så mycket med det. Så länge Anders levde pratade vi ofta om det. Vi pratade om 20-årsjubileet också, men tyvärr fick han inte vara med nu, sa hon.

Margareta Mörck, kulturchef när kulturhuset byggdes, och Bengt Andersson (S) som var kommunalråd, möttes på utställningen.

På utställningen träffade hon även Bengt Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd som var drivande för att kulturhuset skulle bli verklighet.

– Jag gläds åt kulturhuset och det är inte bara för hässleholmarna utan också för människor utanför vår kommun. Det hade vi räknat med också. Hässleholm har blivit mer känt på grund av kulturhuset. Människor säger: “Hässleholm, det är ju där det finns ett kulturhus”. Det gick rätt snabbt, vi hade bra program från början, sa han.

Här hittar du hela jubileumsprogrammet.

Text och foto: Berit Önell

Läs mer:

2022-03-09 Kulturhuset firar 20 efter nästan 22 år

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se