torsjö live vers2

Guldspadar till 2021 års bästa granskande journalistik

Guldspadar till 2021 års bästa granskande journalistik

Barn som stals från sina föräldrar för att adopteras bort, anställda på Samhall som utsattes för livsfara under pandemin, svenska statens dubbelspel med Europas sista diktatur och studenter som tvingas dela rum med kackerlackor. Det var några av ämnena för 2021 års bästa granskande journalistik. På lördagen belönades de med guldspadar vid Föreningen grävande journalisters grävkonferens med galakväll i Luleå.

För första gången sedan våren 2019 kunde föreningen hålla ett fullskaligt grävseminarium med föreläsningar, internationella gäster och debatter utan coronarestriktioner. Cirka 500 journalister deltog.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Sveriges bästa grävande journalister 2021 fick guldspadar vid Föreningen grävande journalisters galakväll i Kulturens hus i Luleå i helgen. Foto: Berit Önell

Guldspaden delas ut i åtta olika kategorier. Enligt Kicki Hultin, sammankallande i guldspadejuryn där även undertecknad ingår, var konkurrensen denna gång extremt hård bland de 159 anmälda bidragen.

– Hela 30 bidrag nominerades i de åtta kategorierna och juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade, säger hon i ett pressmeddelande.

Kicki Hultin vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med begränsade resurser.

– Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia Lokal.

– Men det är också väldigt roligt att kunna konstatera att svensk granskande journalistik i allra högsta grad lever och frodas, säger Hultin.

Berit Önell

Vinnare 2021 års Guldspade:

Bok

Tills alla dör
Diamant Salihu
Mondial förlag

Motivering: För att med lyhördhet ha tecknat en djupare bild av hur människor lever i våldets skugga.

Studentspaden

Studentbostadsgranskningen
Daniel Dewerud, Adam Fröberg, Kajsa Lecander, Heino Ollin och Vilma Stockvall

Göteborgs universitet

Motivering: För att ha avslöjat hur studenter betraktas som andra klassens hyresgäster och tvingas vara sambo med plattbaggar, kackerlackor och annan ohyra.

Storstadstidning

Barn till varje pris
Patrik Lundberg, Alexander Mahmoud och Josefin Sköld

Dagens Nyheter

Motivering: För att ha avslöjat hur Sverige medverkade till ett system där barn i flera decennier stulits från sina föräldrar.

Etermedia riks dokumentär

Transbarnen
Carolina Jemsby och Karin Mattisson

SVT Uppdrag granskning

Motivering: För att ha visat hur den medicinska behandlingen av barn, som upplever att de är födda i fel kropp, är förenad med stora risker.

Etermedia riks nyheter

Belarusaffären
Håkan Enmark, Daniel Gökinan

TV4 Nyheterna

Motivering: För att ha avslöjat hur Sverige spelar dubbelt med Europas sista diktatur.

Etermedia lokal

Malmös förbjudna adresser
Nellie Erberth, Natalie Medic och Fredrik Svenningsson

SVT Nyheter Skåne

Motivering: För att ha avslöjat hur utsatta människor drabbas när kommunens förvaltningar helt aningslöst motarbetar varandra.

Mindre dagstidning

Utan åtgärd – vid Umeå universitet
Josefin Isaksson, Evelina Lindfors och Elin Turborn

Västerbottens-Kuriren

Motivering: För att ha avslöjat hur det stora universitetet lämnar anmälningar om sexuella trakasserier och missförhållanden utan åtgärd, samtidigt som de misstänkta blir utköpta eller får fint jobb och lyxig bostad utomlands.

Magasin

Sjuka Samhall
Elinor Torp

Dagens Arbete

Motivering: För att ha avslöjat hur statens bolag hänsynslöst utsatte anställda för livsfara mitt under brinnande pandemi.

Juryns särskilda pris

Romansbedragare Charlie Anderson och jag
Ulla Öhman

Sveriges Radio P4 Västernorrland, för

Motivering: Med hjärta, mod och varm humor fick hon bedragaren att falla på eget grepp – och publiken var delaktig i dramat i realtid.

Läs mer:

2022-04-04 De kan vinna guldspaden för grävande journalistik

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se