Gruppen-3a-328x120

Bygglov klart för 70-metershus: Karlsson på pressträff i stadshuset

Bygglov klart för 70-metershus: Karlsson på pressträff i stadshuset

K-Fastigheters vd Jacob Karlsson, till vänster, och miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Kenny Hansson (M) berättade om byggprojektet vid en presskonferens i stadshuset. Foto: Berit Önell

Efter beslut om bygglov för det cirka 70 meter höga kontorshuset på Bokebergsområdet i Hässleholm höll K-Fastigheters vd Jacob Karlsson och miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Kenny Hansson (M) på måndagen gemensam presskonferens i stadshuset.

– Det är klart att det blir dominerande. Men det är en kreation som är väldigt fin och sätter Hässleholm på kartan. Det blir också ett ledmärke till utvecklingen av Västra centrum, förklarar Kenny Hansson.

Jacob Karlsson berättar att ambitionen är att ta första spadtaget till 16-våningshuset redan före midsommar. Men det förutsätter att ingen överklagar och att kommunen ger startbesked. Han vågar inte säga exakt när huset i så fall kommer att stå klart, men gissar kring årsskiftet 2023-2024.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete med miljö- och stadsbyggnadsnämnden, säger Jacob Karlsson.

Både Kenny Hansson och Jacob Karlsson var glada för beslutet och samarbetet mellan kommunen och K-Fastigheter. Illustration ur gestalningsprogrammet från Arkitekterna Krook & Tjäder

Åtta-nio våningar ska K-Fastigheter och K-Prefab själva husera i, med 150-200 arbetsplatser.

– Vi flyttar tillbaka K-Prefabs huvudkontor från Malmö, säger Jacob Karlsson.

Övriga våningsplan hyrs ut. Totalt blir det 250-300 arbetsplatser i byggnaden.

– Det är fantastiskt att få så många arbetsplatser så centralt och att man flyttar arbetstillfällen tillbaka till kommunen, säger Kenny Hansson.

Flera företag är redan klara, några av dem inte från Hässleholm, och även en krögare.

– Det är en hyfsat välkänd krögare, säger Jacob Karlsson, men vill inte avslöja vem det är.

Kenny Hansson betonar att bygget är helt planenligt. Därför har grannarna inte fått lämna synpunkter och därför tror han inte att ett överklagande kommer att ha framgång.

Detaljplanen från 2011 reglerar inte byggnadshöjd utan enbart våningsantal. Därför kan huset bli betydligt högre än det som finns på illustrationer i planbeskrivningen och i en tidigare bygglovsansökan som gällde bostäder. Max antal våningar är just 16. Ett växthus på taket fick tas bort från K-Fastigheters ritningar eftersom det hade räknats som en sjuttonde våning.

– Vi har haft en löpande dialog, säger Kenny Hansson.

Han förklarar dock att det är byggnadshöjd i meter som gäller i kommunens nya detaljplaner.

– Det är för att vi ska veta hur gestaltningen och stadssiluetten påverkas, säger han.

Men han tycker att beslutet om K-Fastigheters hus var självklart.

– Det kan bli ett av startskotten till Västra centrum och smitta av sig på Norden. Vi måste våga lite!

— Det kan bli ett av startskotten till Västra centrum, säger Kenny Hansson. Foto: Berit Önell

Beslutet vid det extra sammanträdet var enigt, men tre ledamöter i nämnden lämnade in protokollsanteckningar med viss kritik.

– Tyvärr kan vi inte avslå inskickat bygglov, skriver Paul Thurn (SD) och förklarar att detaljplanen tillåter en väldigt hög byggnad som kommer att förändra stadsbilden radikalt, vilket SD inte tycker är bra.

André Lådö (KD) skriver att Hässleholm behöver en arkitekturpolicy.

– Detta byggnadsverk kommer inte bara att bli ett nytt landmärke för Hässleholm som tätort utan det blir ett praktexempel för varför Hässleholms kommun behöver anta en arkitekturpolicy. Hade vi haft en sådan idag hade vi kunnat ställa krav och specificera hur högt man bör bygga, skriver han.

Björn Widmark (FV) efterlyser en maxhöjd för byggnation och skriver att det nu beviljade bygglovet bör ligga till grund för framtida överväganden och bygglov.

Det svarta cirka 70 meter höga huset kommer att bli ett landmärke som syns över hela staden. Tre partier var kritiska, men röstade ändå för bygglov: SD, KD och FV. Foto ur gestalningsprogrammet från Arkitekterna Krook & Tjäder

Jacob Karlsson förklarar varför kontorshuset måste ha högre i tak på varje våning: 3,90 meter inklusive 30 cm bjälklag.

– För kontor finns krav på viss luftomsättning, kyla och ventilation, säger han.

Praxis för bostäder är 2,40 i takhöjd. För kontor finns ingen fastställd praxis, men enligt Jacob Karlsson är det oftast 2,80-3,00 meter. Detta är alltså en bit högre. Jacob Karlsson betonar att huset ska bli miljöklassat och ser ingen risk att energiförbrukningen drar iväg på grund av takhöjden.

– Värmen stiger ju uppåt, säger han.

Han är medveten om att det belysta höghuset kommer att bli ett landmärke.

– Det kommer att vara synligt varifrån man än angör Hässleholm, säger han.

Men han håller inte med de hässleholmare som tycker att det är ett skrytbygge.

– Inte alls. Vi är ett börsnoterat företag med nästan 7 000 aktieägare. Skryt är inte inom ramen för aktiebolagslagen. Som vd måste jag se till aktieägarenas intressen och de bryr sig inte om något skrytbygge i Hässleholm, säger han.

Men det blir ändå en skyline, det har väl någon betydelse?

– Ja, däremot är vi väldigt stolta över huset och jag är extra glad att det hamnar i Hässleholm. Det kommer att attrahera den arbetskraft vi behöver för vår fortsatta expansion, säger Jacob Karlsson.

Han betonar husets miljöanpassning.

– Man kan inte anpassa på det sättet i gamla fastigheter utan att det blir en ekonomisk och resursmässig inverkan som blir större än nyttan, säger han.

Jacob Karlsson är stolt över huset, men vill inte kalla det skrytbygge. Foto: Berit Önell

Kenny Hansson tycker att de nedre våningarnas restaurang och gym är viktiga inslag för tryggheten i området som ger “ögon dygnet runt”.

Två våningar under mark blir parkeringsgarage med en elbilspool. Garaget kommer att breda ut sig under hela fastigheten och på det planteringsbara taket blir det en uteservering. Takterrassen högst upp i huset ska vara öppen för kontorsanställda under dagtid. Kvällar och helger kan krögaren använda den om vädret tillåter när restaurangen hyrs ut till olika event.

Bygglovet gäller på villkor att gestaltningsprogrammet följs bland annat när det gäller fasadbelysning. Fasaden på de tre nedersta våningarna ska byggas i matrisgjuten svart betong i vertikalt ribbmönster och med inslag av mässingslist. Däröver blir det svarta betongelement.

Byggnadsdelarna kommer till stor del att tillverkas på K-Prefab i Finja. Bygget är en stor investering för koncernen.

– Jag vågar inte säga exakt, men det är 300 miljoner plus vi kommer att investera, säger Jacob Karlsson.

Berit Önell

Läs mer:

2022-05-16 Jacob Karlsson väntas få bygglov för 70 meter högt kontorshus

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se