logga-ligg-tjock

Drog tillbaka motion om sojafärs

Drog tillbaka motion om sojafärs

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) drog tillbaka sin motion om sojafärs vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndagen. Anledningen var att det aldrig fattats något beslut om att blanda ut äldreboendenas köttfärs med sojafärs och att hennes krav på att detta skulle upphöra därför inte var aktuellt.

Det brukar vara en formsak när kommunfullmäktige tar emot de senast inlämnade motionerna. Men denna gång blev det annorlunda efter den infekterade debatten om utblandning av köttfärs i äldreomsorgen. En debatt som, åtminstone delvis, byggde på ett missförstånd. De äldres mat har aldrig blandats ut med sojafärs och dessutom fanns de formuleringar i förslaget till energi- och klimatplan som Hanna Nilsson (SD) “upptäckte” för ett par veckor sedan med även i remissversionen för mer än ett år sedan.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) undrade nu hur motionenen skulle hanteras eftersom det inte finns något beslut att upphäva.

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) valde att dra tillbaka sin motion om sojafärs sedan det klargjorts att uppgifterna inte stämde.

Hanna Nilsson förklarade att hon haft svårt att få klarhet i vad som egentligen bestämts om de äldres mat och fått olika besked. Bland annat hade hon fått höra att sojafärs började användas under de rödgrönas tid vid makten under halva förra mandatperioden. Det som står klart idag är enbart att köttfärsen i vissa rätter blandas ut med åtta procent matvete och i andra fall med rotfrukter.

– Det är väldigt tråkigt att ingen har koll på varför det blandas in saker i de gamlas mat. Det viktiga för mig är hur vi slutar göra det, sa Hanna Nilsson, men förklarade att det nog är bättre att hon återkommer med en annan motion.

Lars Johnsson återkom och förtydligade att det inte har blandats in någon sojafärs i äldreomsorgens mat i Hässleholms kommun och att det inte heller planeras.

Kommunalrådet Lena Wallentheim (S) blev upprörd över att det hela plötsligt var de rödgrönas fel.

– Det är inte så svårt att ta reda på vilka beslut som är tagna. Det är bara att gå till diariet, sa hon.

Hon varnade också för att skrämma upp medborgarna genom att skriva motioner om saker som inte stämmer.

– Om Hanna drar tillbaka motionen hoppas jag att vi kan lämna sojafärsdiskussionen bakom oss nu, sa hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se