torsjö live vers2

Pride – ett tillfälle att stå upp för allas lika värde

Pride – ett tillfälle att stå upp för allas lika värde

INSÄNDARE. På lördag arrangerar Svenska Kyrkan i Hässleholm Pridepromenaden för andra gången. Det är stort. Pride är ett tillfälle att fira kärleken och stå upp för alla människors lika värde och vi i Miljöpartiet kommer att delta för att göra just detta.

Pride skapar också ett tillfälle att uppmärksamma arbetet som är kvar för att uppnå lika rättigheter för alla. Den psykiska ohälsan är stor inom hbtqi-gruppen och hbtqi-personer är överrepresenterade inom självmordsstatistiken. Hälsoläget är generellt sämre hos hbtqi-personer jämfört med heterosexuella, och många upplever att de blir dåligt bemötta inom vården.

Miljöpartisterna Dolores Öhman, till vänster, och Arberesha Sabani välkomnar fler att gå med i Pridepromenaden på lördag.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I Region Skåne vill Miljöpartiet se ett rejält lyft för vården till hbtqi-personer. Kunskapen om hbtqi-frågor behöver överlag höjas inom vården och hos hälso- och sjukvårdspersonal, och särskilt inom primärvården. Tidigare höll RFSL utbildningar i normkritik och hbtqi-personers livsvillkor för skånsk vårdpersonal, men för två år sedan avvecklade alliansen utbildningen. Sedan dess har vi kämpat för att satsningen ska återinföras.

I Hässleholms kommun vill Miljöpartiet att kommunen aktivt visar den värdegrund som gäller i vårt land och som vi alla ska värna om, till exempel genom att hissa regnbågsflaggan eller genom offentliga föremål med regnbågens färger. Trots att vår motion röstades ner, så flaggar kommunen nu under Prideveckan och det är vi glada för! Vi vill också att kommunfullmäktige informeras om lagar som skyddar alla människors lika värde och som gäller för kommunens verksamheter. Vi vill att eleverna får verktyg att utveckla sin identitet på sina egna villkor och för det vill vi se satsningar på kompetensutveckling inom hbtqi och normkritik i förskolor och skolor.

Alla människor ska ha friheten att uttrycka sin kärlek, sexualitet och identitet. Vi behöver bli fler som står upp för alla människors lika rättigheter. Välkommen att gå med på Pridepromenaden på lördag och välkommen i den gröna rörelsen.

Mätta Ivarsson (MP)
gruppledare i Region Skåne

Dolores Öhman (MP)
gruppledare i Hässleholm och kandidat i kommun- och regionvalet

Arberesha Sabani (MP)
ledamot i kommunfullmäktige och kandidat i riksvalet


Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se