torsjö live vers2

Publikrekord: 12 000 på Torsjö Live

Publikrekord: 12 000 på Torsjö Live

Det blev publikrekord när Torsjö Live kom tillbaka efter två års pandemiuppehåll. Foto: Jonathan Önell

Torsjö Live slog rekord i helgen. Cirka 12 000 personer var på plats, inklusive personal. Det är en bra bit över det tidigare rekordet på knappt 9 000 senast det begav sig, 2019. Festivalgeneralen Mats Gunnarsson tror att årets succé mycket berodde på att folk var svältfödda på sociala sammanhang efter pandemin. Det fanns även en Joddla-effekt, men publiken var faktiskt störst på lördagen då barnens favorit Pidde P lockade många barnfamiljer. Miriam Bryant, Timbuktu, Carry a stone och Ängelholmsbandet Balthazaars hyllning till Peps drog också många till backen utanför Västra Torup.

– Vi är i mål, säger Mats Gunnarsson efter publikrekordet. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Mats Gunnarsson är efter tre timmars sömn tillbaka för att städa klockan åtta på söndagsmorgonen. Scener ska ner, överblivna drickor lastas och skräp plockas upp.

– En vecka framöver håller vi på och river, säger han glatt.

Han är mycket nöjd med årets festival.

– Jag tyckte kvällen igår var magisk. Organisatoriskt kan vi inte kalla det perfekt, men ganska nära. Vi var väldigt nära vår målsättning, bra publik, gott om folk, bra försäljning och bra musik, säger han.

Torsjö Live kommer nu också att gå plus för första gången.

– Det kan komma oförutsedda utgifter i efterhand, men vi är i mål. Det går runt i alla fall och det är härligt, säger Mats Gunnarsson.

Han vill ge en eloge till alla som hjälpt till med festivalen som till stor del är ett familjeprojekt, men också har hjälp av ett stort antal volontärer.

– Många har gjort ett hästjobb, inte minst volontärerna som höll en väldigt hög standard. Sedan var det extra roligt att vår eventkoordinator Louise Wallin inte födde barn utan kunde vara med. Hon åkte ju in med värkar i tisdags, men kom tillbaka, säger han.

Det som fattas är egentligen bara – vädret. Regnet på fredagskvällen störde även om större delen av arrangemanget hölls i strålande sol och värme.

– Vi kan inte klaga, det var bara de sista tre-fyra timmarna i fredags. Men klockan ett på natten var vi ganska blöta, säger Mats Gunnarsson.

Han förklarar att siffran 12 000 är avrundad.

– Det var strax under 6 000 på fredagen och strax över 6 000 på lördagen.

Fredagsbiljetterna sålde slut snabbt när Joddla med Sivs medverkan blev klar.

– Men sedan fortsatte det och vi sålde ju slut även på lördagen. Många frågade på mejl och telefon om vi inte kunde sälja några biljetter till, men vi tänkte att vi måste göra som vi bestämt från början, säger Mats Gunnarsson, men är öppen för en större publik i framtiden, med god framförhållning och om folk är beredda att köpa biljetter tidigare.

Joddla med Siv lockade storpublik…
…liksom Pidde P. Foto: Urban Önell

Han konstaterar dessutom att Torsjö Live har en ganska trogen publik.

– De flesta har behållit sina biljetter från 2020 och 2021, säger han.

Skaran av trogna besökare har ökat efterhand sedan starten 2014.

Nästa års festival finns redan i arrangörernas tankar.

– Vi har mycket förslag på artister redan. Vi har inte bokat något än, men står i ständig kontakt med bokningsbolaget. Eventbranschen har exploderat efter pandemin, så vi kommer att börja boka efter sommaren, lite tidigare än vi brukar, säger Mats Gunnarsson.

En överförfriskad person togs om hand av polisen på Torsjö Live på fredagskvällen och några avvisades i entrén. För första gången, såvitt Mats Gunnarsson känner till, polisanmäldes också två fall av misshandel under festivalen. I båda fallen var det personer som blev slagna i ansiktet på fredagskvällen. En av dem hörde till personalen.

– Han fick en smocka helt oprovocerat och fick åka in till sjukhuset och bli sydd. Det var lite tråkigt, minst sagt. Men han kom tillbaka och jobbade, berättar Mats Gunnarsson.

Misshandeln inträffade egentligen utanför festivalområdet, när gärningsmannen var på väg därifrån. Om han var på väg hem efter att ha deltagit i festivalen eller om han blivit avvisad vid entrén förtäljer inte historien.

Mats Gunnarsson tycker ändå att det varit lugnt med tanke på att 6 000 personer varit på samma ställe.

Polisen bekräftar att det finns två polisanmälningar om misshandel på Torsjö Live på fredagskvällen. Ingen misstänkt är gripen.

Berit Önell

Läs mer:

2022-07-01 Torsjö Live igång igen

2022-07-02 Jill Johnson och Joddla med Siv uppfyllde fansens förväntningar

2022-07-03 Solig avslutning på Torsjö Live

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se