torsjö live vers2

Förundersökning om hot riktat mot Kenny Hansson efter bild på Facebook

Förundersökning om hot riktat mot Kenny Hansson efter bild på Facebook

Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot riktat mot Kenny Hansson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Hässleholms kommun. Anmälan gäller en bild som Vittfarnas vikingabys Oddvar Lönnerkrantz publicerat på sin personliga Facebooksida. Bilden visar tre beväpnade män, varav en är Oddvar själv, och en tecknad bild med text från tv-serien South Park: “Oh my God! They killed Kenny! You bastards!”

Här är bilden på Oddvars Facebooksida.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunen har sedan 2019 drivit flera ärenden om olovligt byggande i vikingabyn. I samband med den konflikten har Kenny Hansson och Oddvar Lönnerkrantz tidigare polisanmält varandra för bland annat förtal, men ingenting har hittills lett till åtal.

Förundersökningen om olaga hot leds av Jannie Persson på polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i Malmö. Hon har ännu inte hunnit titta närmare på ärendet, men förklarar att hon bland annat ska bedöma om bilden nått målsäganden i syfte att hota eller skrämma.

Det är inte avgörande att bilden lagts upp på sociala medier utan att skickas direkt till Kenny Hansson.

– Det kan räcka. Det är för tidigt att uttala sig om det går hela vägen till åtal, men det ska räcka att ett hot nått målsäganden. Om det skett via tredje man ska inte ha betydelse, säger Jannie Persson.

Hon beräknar att utredningen ska vara klar någon gång tidigt i höst.

När Frilagt når Kenny Hansson har han inte fått information om förundersökningen.

– Jag tycker att det är bra att de börjat utreda. Sedan får jag hoppas att det leder någonstans också, säger han.

Han fick syn på bilden efter att kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) visat honom en ”print” från en film av Oddvar där en bil krossades. Det skedde vid ett kommunstyrelsemöte. Först säger han till Frilagt att hon frågade om han sett bilden med skjutvapnen, men efter att hon hävdat att det inte stämde backar han och säger att han uttryckt sig “klantigt”.

– Hon frågade vad som hänt med min bil. Det var ju inte min bil, men då kollade jag hans Facebook och såg de andra bilderna. Jag pratade med henne om denna bild också, det är min minnesbild, men tydligen inte hennes, säger han.

Hur reagerade du på bilden?

– Jag är rädd för att något ska hända mig, det som jag har eller min familj, säger han.

Kenny Hansson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden säger att han är rädd att något ska hända honom eller hans familj. Foto: Berit Önell

Han berättar att han polisanmält flera fall av förtal på Facebook.

– Men de har tidigare lagt ner allt, säger han.

Något hot har han dock inte polisanmält tidigare utan enbart förtal. Han säger att han polisanmäler allt sådant han ser på sociala medier.

Han hävdar att det som skrivs i kommentarsfälten av vissa personer på Frilagts Facebooksida är värst, men säger också att samma personer ibland skriver liknande kommentarer på Norra Skånes Facebooksida. Frilagt försöker ta bort kommentarer som går över gränsen men det är ibland en svår balansgång eftersom tidningen också ska främja en fri och öppen debatt där politiker måste tåla kritik för sina beslut.

Kenny Hansson håller med om att politiker får tåla att bli ifrågasatta.

– Men det är en ganska klar linje mellan att ifrågasätta beslut och att hoppa på mig som person, säger han.

Han menar att han ofta får ta hela skulden för beslut som fattats av en enig nämnd och tycker egentligen inte att det han får ut av politiken uppväger det negativa.

Kenny Hansson tänker inte vika sig för hot. Snart lanserar han sin personvalskampanj. 26-åringen har redan suttit sex år som ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

– Nej, det är inte värt det. Jag har funderat flera gånger på att sluta på grund av att det inte är värt att ta så mycket skit. Men sedan har jag landat i att de inte ska få vinna. De ska inte kunna påverka demokratin genom att göra det för jävligt att vara politiker, så jag kommer att fortsätta, säger han.

Därför kommer han inom kort att lansera sin personvalskampanj. Men han kommer inte att ta på sig lika tunga uppdrag nästa mandatperiod.

– Med största sannolikhet kommer jag inte att bli ordförande för att jag inte hinner med på grund av jobbet. Det har inte med hoten att göra, men hoten har fått mig att omvärdera, säger han.

Hanna Nilsson säger att hon inte pratat med Kenny om bilden med vapnen.

– Det är ingenting jag minns överhuvudtaget. Jag har visat flera grejer för Kenny, men jag tror inte just den. Jag vill inte uttala mig om den. Jag har sett bilderna mest som skämt. Jag känner Oddvar och vet hur han funkar och hur hans humor är, säger hon.

Varför visade du bilder för Kenny?

– Jag har mest tänkt att han ska tycka att de är knäppa.

Hon tror inte heller att han varit rädd.

– Nej, det tror jag inte, mer att han tyckt de var tramsiga. Det kan jag också tycka. Men det här hade aldrig hänt mot mig, jag hade rett ut situationen, säger hon.

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) trodde inte att Kenny Hansson blivit rädd. Själv ser hon Oddvars bilder som skämt. Foto: Urban Önell

Hon berättar att hon många gånger som politiker utsatts för direkta hot, både på sociala medier och på gatan, främst av vänsteraktivister. Hon var också förföljd av en stalker under flera år, en person som dessutom var misstänkt för allvarliga brott. Polisen lade ner hennes anmälan. Hon gav sedan upp och slutade polisanmäla.

– Plötsligt när andra blir utsatta vaknar hela mediasvängen, säger hon.

Sedan hon blev kommunalråd efter valet 2018 har hon dock inte blivit hotad.

– Jag tycker absolut att ingen ska bli hotad, men det är en risk man får ta. Jag har fått anpassa mig. Andra politiker har också en skuld i detta. Vi i SD får hot mot oss för att vi kallas främlingsfientliga och det gör folk upprörda. Kenny stod i fullmäktige och sa att vi var nazister.

Oddvar Lönnerkrantz betonar att han inte skickat bilden till Kenny Hansson och säger till Frilagt att hans avsikt absolut inte varit att skrämma eller hota honom.

– Jag följer South Park och har varit stort fan av det sedan många år. Det är väldigt absurt att kommun-Kenny skulle förknippas med Kenny i South Park. Men budskapet är tvärtom, de beklagar att någon dödat seriefiguren Kenny. Någon har väl plockat bilden från min Facebook och förvrängt budskapet som riktat till Kenny Hansson, säger han.

– I dessa moderna tider har alla rätt att identifiera sig som de själva vill. Om nu Kenny identifierar sig som Kenny i South Park är det upp till honom. Jag tycker det är beklagligt, jag hade tanken att han skulle identifiera sig åtminstone som Stålmannen.

Oddvar Lönnerkrantz försäkrar att han inte haft för avsikt att hota Kenny Hansson. Foto: Urban Önell

Han har svårt att förstå polisens intresse för just denna bild medan hans anmälningar mot Kenny och andra i kommunen lagts ner.

– Det är spännande att det verkar helt ok att peka ut min fru och mig vid namn och kalla oss för pack, säger han.

Han tror inte att Kenny Hansson på allvar uppfattat bilden som ett hot.

– Han spelar ett spel. Han vill bara sitta och snyfta i skvallerblaskan Norra Skåne.

Kenny Hansson berättade för en tid sedan i Norra Skåne om att han utsatts för hot och hat.

Polisens förundersökningsledare Jannie Persson säger att hot mot kommunpolitiker inte är helt ovanligt.

– Allt är relativt. Politiker får utstå en del, bland anant hot, förolämpningar och ofredande. Men många anmäler inte, så mörkertalet är ganska stort, säger hon.

Än så länge ser hon ingen ökning på grund av att valet närmar sig.

– Det har vi inte märkt ännu, men det kan ju öka benägenheten om man rör vid känsliga frågor, exempelvis invandring, miljö och jämställdhet. Tidigare år har skadegörelsen ökat i samband med val. Valstugor, flaggor och affischer har skadats, säger hon.

Demokrati- och hatbrottsgruppen bildades 2015.

– Från början var det sagt att vi särskilt skulle utreda brott mot politiker och journalister, men demokratihotande brottslighet kan även vara riktad mot någon annan person där brottet påverkar demokratin. Vi utreder inte alla sådana brott här utan de som kräver särskild kompetens, säger Jannie Persson.

Hon uppmanar alla att anmäla även om många fall läggs ner för att de är svårutredda. Den som drabbas ska inte kontakta gruppen direkt utan anmäla som vanligt till polisen som skickar ärendena vidare hit. Gruppen söker också aktivt efter sådana ärenden.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se