torsjö live vers2

Fortsatta avbrott på fibernätet – helgjobb väntar

Fortsatta avbrott på fibernätet – helgjobb väntar

Problemen i fibernätet fortsätter. Nu sätts ytterligare resurser till för att lösa dem och hinna med migreringen till den nya kommunikationsoperatören Telia innan nätet stängs ner den 31 juli.

Migreringen av Hässleholms Fibernäts kunder till den nya kommunikationsoperatören Telia-Zitius fortsätter att stänga bredbandsleveranserna hos många kunder, betydligt längre tid än de en och en halv timme som aviserats. Telia har nu tillsatt en speciell grupp på sitt supportcenter för att arbeta med problemen.

Ett av avbrotten orsakades av att en underleverantör till det kommunala bolaget bytte plats på två kablar. Enligt Hässleholms fibernät påverkade det bara en abonnent.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Troligen har teknikern skiftat två kablar. Det är sånt som kan hända, säger Tony Hadarson, vd på Hässleholms fibernät.

Tony Hadarson, vd på det kommunala bolaget Hässleholms fibernät. Foto: Berit Önell

Hur många som drabbats av problem i samband med migreringen är okänt, men enligt Tony Hadarson minskade antalet telefonsamtal till det kommunala bolaget om problemen på onsdagen – samtidigt som e-posten ökade.

– Vi tycker nog ändå att det går på rätt håll, säger han.

Men de flesta felanmälningarna når överhuvudtaget inte Hässleholms Fibernät. Kunderna ska i första hand vända sig till sin tjänsteleverantör som i sin tur ska kontakta Telia. Där är belastningen nu alltså så stor att en särskild grupp startats.

Tony Hadarson håller med om att det är lite värre att vara utan bredband i fem-sex arbetsdagar än i en och en halv timme.

– Jo, så är det. Det kan jag hålla med om. Men man ska kontakta sin tjänsteleverantör i första hand, säger han.

Han tror dock att det blir svårt att få ekonomisk kompensation för några dagars avbrott. Det beror på vad tjänsteleverantörerna har för villkor.

Om avbrottet varar längre än en och en halv timme är rådet att starta om utrustningen. Om inte det hjälper uppmanas kunden att kontakta tjänsteleverantören.

Hyreshusen migreras i helgen

Tony Hadarson berättar att man också kommer att arbeta med migreringen kommande helg för att få lite tidsmarginal innan den tidigare kommunikationsoperatören Via Europa stänger ner bredbandet den 31 juli. Under helgen ska hyreshusen migreras.

– Det tar lika mycket tid eller mer att migrera ett hyreshus med tio lägenheter som en hel nod med 10 000 abonnenter. Det krävs kontakt med vaktmästare, nycklar med mera, säger Tony Hadarson.

Bara 6 700 abonnenter

Men några 10 000 fiberabonnenter finns inte i Hässleholm. De 8 000 som tidigare uppgetts är också en för hög siffra. Tony Hadarson förklarar nu att det finns 8 000 portar där det är möjligt att koppla in fiberkunder. Men bara cirka 6 700 abonnenter är registrerade i kommunen och det är inklusive Telenors kunder. Enligt Tony Hadarson innebär det cirka 60 procent av hushållen. Enligt Post- och telestyrelsen hade 64 procent av kommunens hushåll i stad och tätort tillgång till fiber 2021, vilket var sämst i Skåne.

Fortfarande är få hushåll i Hässleholms kommun anslutna till fibernätet, sämst i Skåne. Bilden är från kommunens fibergrävning i Hörja 2017. Foto: Berit Önell

Målsättningen att 95 procent av Hässleholms kommuns invånare skulle ha tillgång till bredband år 2020 är alltså långt ifrån uppfylld. Tony Hadarson tror dock att man inom en femårsperiod kommer att ha sålt de fiberuppkopplingar som går att sälja. En försäljningschef har nyligen anställts.

Berit Önell

Läs mer:

2022-07-19 Problem med fibernätet – Via Europa hotade stänga ner i förtid

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se