logga-ligg-tjock

Misstänkt bomb utanför trappuppgång

Misstänkt bomb utanför trappuppgång

Upptrappningen av den grova kriminaliteten i Hässleholm fortsatte natten till fredagen då en misstänkt bomb hittades utanför en trappuppgång till ett flerfamiljshus på Viaduktgatan. Enligt lokalpolisområdeschef Pär Cederholm är det ännu inte klarlagt om föremålet verkligen var en skarp sprängladdning, men om så är fallet ökar riskerna för allmänheten.

– Om det är en sprängladdning är det jätteallvarligt. Liksom vid skjutningen i lördags eftermiddag har man då klivit över en gräns där människor kan bli skadade, säger han.

Tidigare på torsdagskvällen gjorde polisen en större insats i samma fastighet där en större mängd narkotika beslagtogs.

Polisen fick vetskap om det misstänkt farliga föremålet via en uppringare klockan 01.35 natten till fredagen. Platsen spärrades av och nationella bombskyddet kallades in och tog senare med sig föremålet för vidare undersökning och spårsäkring.

Polisen beslagtog narkotika vd ett tillslag i flerfamiljshuset på torsdagskvällen. Under natten spärrades platsen av på grund av en misstänkt bomb utanför en trappuppgång.

Pär Cederholm konstaterar att den misstänkta bomben var placerad på en adress i en omgivning där det bor kriminellt belastade personer.

– Om det var tänkt att den skulle detonera var den säkert riktad mot någon, säger han.

Men även någon annan hade kunnat bli skadad.

– Om den hade detonerat när någon gick in eller ut är det klart att det hade varit farligt. Det är jättedåligt att man gör på det här sättet, och också att man väljer att skjuta i centrum en lördagseftermiddag. Normalt är det här rätt ljusskygga personer. De brukar se till att de skjuter där andra inte är och att sprängladdningar detonerar där det inte är så mycket folk. Om jag ska spekulera är det nog mest för deras egen del, så att de inte åker fast, säger han.

Den senaste veckans händelser är annorlunda.

– Nu upplever vi att man klivit över en gräns med en skjutning på öppen gata i lördags och bomben placerad på det här sättet. Det verkar som att man inte bryr sig så mycket om ifall andra blir skadade, säger han.

Brottsrubriceringen för utplaceringen av den misstänkta sprängladdningen är enligt Pär Cederholm troligen antingen försök eller förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Men det kan ta några dagar innan den tekniska undersökningen är klar.

– Vi använder den grövsta rubriceringen tills dess vi vet mer, säger han.

Polisen vill gärna ha fler tips från allmänheten.

– Vittnesuppgifter är av stort intresse. Om någon känner att de sett något som kan hänga ihop med den här händelsen, hur enkelt det än verkar vara, kan det vara den sista pusselbiten. Ring hellre polisen en gång för mycket än en gång för lite!

En anmälan om grovt narkotikabrott upprättades efter tillslaget på torsdagskvällen. Någon misstänkt gärningsman finns dock inte ännu eftersom narkotikan hittades i allmänna utrymmen i flerfamiljshuset.

Fyndet är en följd av skjutningen, men det behöver inte betyda att det finns ett direkt samband. Däremot arbetar polisen utifrån teorin att skjutningen är en del av de pågående konflikter mellan kriminella gäng som också orsakade skjutningar mot lägenhetsfönster på Viaduktgatan och en sprängd lägenhetsdörr på Götagatan under våren och försommaren.

– Vi ligger på den kriminella miljön mer nu och vi hade fått uppgift om att det kunde finnas narkotika där, säger Pär Cederholm.

Han säger att polisinsatsen nog såg större ut än den var.

– Det var en dryg handfull poliser, inte för att det var farligt utan för att vi skulle kunna säkra utrymmena så att ingen hann flytta saker och så att vi skulle hinna stoppa och kontrollera personer. Vi ville inte missa något, säger han.

Pär Cederholm berättar att den man som i lördags utsattes för beskjutning inte vill samarbeta med polisen.

– Han vill inte berätta varför han blev skjuten på. Han tillhör ett av de kriminella nätverken.

Polisen har fortfarande ingen motivbild till skjutningen.

– Den kom som en blixt från en klar himmel. Men vi kommer att ligga på så mycket vi kan framöver. Vi vill få stopp på skjutningar och sprängningar, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se