Gruppen-3a-328x120

Politiker till svars i bygdegården i Farstorp

Politiker till svars i bygdegården i Farstorp

Bygdegården i Farstorp var nästan fullsatt vid måndagskvällens politikerutfrågning om landsbygden. Företrädare för alla partier som idag sitter i kommunfullmäktige fick stå till svars för höga bränslepriser, byskolornas framtid, personalbristen i äldreomsorgen med mera.

Fyra veckor före valet bjöd Centerrörelsen i Farstorp in till så kallad hearing på temat “Bo och leva på landsbygden och i Farstorp”.

Medverkande politiker var från vänster Lina Bengtsson (M), Christer Caesar (KD), Anders Edwall (C), Jonas Klein (FV), Hanna Nilsson (SD), Agneta Olsson Enochsson (L), Lena Wallentheim (S), Magnus Åkeborn (V) och Dolores Öhman (MP).

Samlingen inleddes humoristiskt när Farstorpsspelemannen Anders Lennartsson sjöng Stefan Demerts nidvisa Luring från 1970.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Texten lyder bland annat:

“Politikern är luring ja en riktig luring
Politikern är luring å det är vi allihop

Guld å gröna skogar ska det bli när han får makt
När valet sen är över har han glömt vad han har sagt

Vi bara luras lura lura luras
Bara luras allihop å överallt”

Anders Lennartsson sjöng Stefan Demerts Luring från 1970.

Hässleholmspolitikerna lovade alla att de ska satsa på landsbygden om de får något att säga till om efter valet. Vad det innebär varierar lite mellan de olika partierna. För M, KD, L, C och SD är sänkta priser på drivmedel och el bland det viktigaste.

Lina Bengtsson (M) vill hjälpa landsbygden genom att sänka bränslepriserna.

– Det ska vara enkelt att ta sig fram även för oss som inte har tillgång till kollektivtrafik, sa Lina Bengtsson (M) som själv är bosatt i Farstorpsområdet.

Hon säger också nej till höghastighetståg och påpekade att spåren, om sträckningen norrut blir Hässleholm -Värnamo som föreslagits, kommer att dras via Farstorp och Verum.

Från vänster handlade det mer om att utöka kollektivtrafiken på landsbygden. Där var S, V och MP överens. Dolores Öhman (MP) påtalade också att Sverige idag inte kan sänka skatten på bensin och diesel hur som helst eftersom nivån redan är på det minimum som EU tillåter. Istället vill hon öka den lokala produktionen av biobränsle.

– Vi måste ta hela diskussionen, sa hon.

Dolores Öhman (MP) vill hellre satsa på utökad kollektivtrafik och cykelvägar.

Publiken fick möjlighet att ställa frågor. Behovet av nya omklädningsrum vid idrottsplatsen togs upp av Mats Thurn ordförande i Farstorps GOIF. Han berättade att föreningen har cirka 300 medlemmar, barnverksamhet från fem år, två damlag och två herrlag.

– Vi har Sveriges sämsta omklädningsrum och inte ens toalett för rörelsehindrade, förklarade han och frågade hur politikerna ställde sig till att bidra till ett nytt omklädningsrum, tillsammans med ideella krafter och sponsorer.

– Vi har Sveriges sämsta omklädningsrum, sa Mats Thurn, ordförande i Farstorps GOIF och vädjade om politikernas stöd till en ombyggnad.

För Hanna Nilsson (SD) var det självklart att kommunen ska medfinansiera.

– Inte bara för att min pappa tränat laget under många år, vi måste få alla föreningar på landsbygden att leva vidare, sa hon.

Även Lena Wallentheim var positiv, särskilt när föreningen själv också ordnat sponsorer.

– Vi säger sällan eller aldrig nej. Kommunen måste också visa sina framfötter, sa hon.

– Självklart ska de ha ett fungerande omklädningsrum som är handikappanpassat, sa Anders Edwall (C ).

För Lina Bengtsson (M) och Agneta Olsson Enochsson (L) var det inte lika självklart.

– Jag skulle vilja säga att det är självklart, men jag vill vara ärlig och uppriktig. Det kommer säkert att bli tufft med budgeten i höst. Jag kan inte lova något säkert, men landsbygden har en väldigt viktig plats hos oss och jag lovar att vi ska göra allt vi kan, sa Lina Bengtsson.

Alla partier vill också värna byskolorna, men alla är inte beredda att göra det till varje pris.

Lena Wallentheim (S) och Magnus Åkeborn (V).

– Vi har sagt hela tiden att vi ska värna byskolorna så långt det bara går. Då blir det intressant för familjer att flytta till landsbygden och byskolorna hjälper också de mindre tätorterna att hålla igång högstadieskolorna, sa Lena Wallentheim.

– Det är viktigt så länge vi kan garantera kvaliteten enligt skollagen, sa Agneta Olsson Enochsson och betonade samtidigt att hon vet att Farstorps skola prisas för sin kvalitet.

Agneta Olsson Enochsson vill bevara byskolorna så länge kvaliteten kan garanteras.

Christer Caesar (KD) var av samma åsikt.

– Vi tycker att det är oerhört viktigt med skolor på landsbygden. Dock är det inte ett självändamål att ha en skola om det inte finns elever och lärare. Det finns en gräns, men jag hoppas att vi slipper nå den, sa han.

– Jag vill hellre att mina skattepengar går till byskolor än till friskolor, sa Magnus Åkeborn (V).

Lina Bengtsson försäkrade att hennes parti vill värna byskolorna och inte har några planer på nedläggningar.

– Fantastiskt att alla har anammat Centerpartiets inställning. Det var bland annat vi som drev på att Farstorp skulle få en extra modul till förskolan, sa Anders Edwall, men nämnde inte att modulen kom från Hörja där C var med och stängde byskolan med följd att förskolan flyttade till skollokalerna från modulen som då blev över, inte heller att C tidigare röstade för en stängning av Matteröds skola.

Jonas Klein (FV) ville också ha kvar byskolorna så länge de fungerar. Men han menade att det kan finnas alternativ till kommunal drift, exempelvis föräldrakooperativ.

Hanna Nilsson (SD) och Dolores Öhman (MP) var de som gick längst i att lova att alla byskolor får vara kvar.

– Det är viktigt att visa skillnaderna när det är debatt. Alla har inte samma kärlek till byskolor, sa Dolores Öhman.

Hanna Nilsson betonade att om en byskola läggs ned kommer den aldrig att starta igen. Hon berättade också att SD:s motion om att renovera byskolor behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdag.

Hanna Nilsson (SD) vill renovera byskolorna.

En fråga från publiken gällde om inte barn kan bussas ut till byskolor från större tärtorter. Lena Wallentheim påpekade att detta redan fungerar i Västra Torup dit barn från Tyringe bussas.

Hanna Nilsson påminde om SD:s motion för två år sedan med förslaget att alla ska kunna välja skola till sina barn och få skolskjuts betald, ett förslag som alla andra partier röstade nej till. Syftet var att få fler barn till byskolor, men enligt Anders Edwall kunde det fått motsatt effekt om föräldrar istället skulle vilja flytta sina barn från en byskola till en större skola. Han menade också att ett sådant arrangemang inte skulle vara lagligt och kallade Hanna Nilssons uttalande för plakatpolitik.

Det hettade till lite när Anders Edwall (C) anklagade Hanna Nilsson (SD) för plakatpolitik.

När äldreomsorgen med behov av fler platser på äldreboenden och personalbrist diskuterades var de flesta överens om att bättre arbetsvillkor krävs för att attrahera personal. Men när Hanna Nilsson påstod att hela välfärdssamhället är nedmonterat fick hon kraftigt mothugg. Hon fick inte heller stöd för sin antydan att pengar lagts på invandring istället och att man nu måste dra ned på “det andra”.

– Det råder inte kaos eller kris och vi har inte nedmonterat välfärden. Långvården var det vi hade innan. Nu mår de flesta bättre på äldre dar. Det är mellanboende och trygghetsboende som behövs och även fler platser på äldreboenden. Det är ingen raketforskning att räkna ut var de äldre finns och var man ska bygga, sa Anders Edwall.

Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se