Gruppen-3a-328x120

Bakteriehalterna på tjänlig nivå i sjön – men extra prover tas

Bakteriehalterna på tjänlig nivå i sjön – men extra prover tas

Bakteriehalterna vid badplatserna i Finjasjön ligger åter på tjänlig nivå. Det visar provsvaren som fritidskontoret fick på måndagen. Men proverna togs för nästan en vecka sedan och extra prover kommer för säkerhets skull att tas imorgon, tisdag.

– För att säkerställa tar vi ytterligare ett prov på dessa två badplatser, på grund av det varma vädret, säger Bengt Andreasson, arbetsledare för friluftsliv på fritidskontoret.

Som Frilagt berättat visade provtagningen för två veckor sedan att bajsbakterien intestinala enterokocker snabbt brett ut sig i sjön. Värdena hade gått från normala till åtta gånger otjänligt sedan förra provtagningen, tre veckor tidigare. Dubbel avrådan från bad med dubbla skyltar har därför rått på badplatserna vid Björkviken och Mjölkalånga, både på grund av bakteriehalten och algblomningen.

På måndagen tog fritidskontorets personal ner skyltarna med avrådan från bad på grund av bakterierna. Algblomningen pågår dock med oförminskad styrka och avrådan gäller fortfarande av den anledningen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Avrådan från bad gäller fortfarande både vid Björkviken och Mjölkalånga badplats, men nu enbart på grund av algblomning. Bakteriehalterna har sjunkit igen. Foto: Urban Önell

Bengt Andreasson berättar att det efter provtagning en tisdag ofta dröjer till måndagen därpå innan provsvar kommer, om badvattnet bedöms tjänligt. Om det är otjänligt eller tjänligt med anmärkning brukar det däremot ges ett förhandsbesked redan på onsdag kväll.

– Sedan får vi ett larm på torsdag förmiddag.

Om det inte hörs något på onsdag eller torsdag innebär det alltså att bakteriehalten troligen inte är för hög.

– Vi gör inget förrän vi har det på papper, men det är ju en föraning, förklarar Bengt Andreasson.

Han har fortfarande inga uppgifter om orsaken till bakterieexplosionen i Finjasjön. Han förklarar att han inte hört något från miljökontoret, men medger att fritidskontoret har ett ansvar som verksamhetsutövare för badplatserna. Dock inte för resten av sjön.

– Vi har vårt uppdrag. Misstänker vi något måste vi gå vidare. Men det är jättesvårt att veta, säger han.

Bakterier och alger flyttar sig dessutom med vinden. Vem som då är ansvarig verksamhetsutövare är mer oklart.

– Jag förstår att det för medborgaren låter väldigt rörigt, säger Bengt Andreasson.

Miljökontoret har tillsynsansvaret oavsett och ska kräva åtgärder vid behov. Frilagt har sökt ansvariga på miljökontoret.

Berit Önell

Läs också:
Explosion av farliga bakterier gör Finjasjövattnet otjänligt

Bakterieexplosion i Finjasjön nonchaleras – varken utredning eller åtgärder

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se