torsjö live

Gustav Fridolin på MP-kampanj i Hässleholm

Gustav Fridolin på MP-kampanj i Hässleholm

Miljöpartiets tidigare språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin kampanjade inför valet på hemmaplan på måndagen. Han syntes tillsammans med lokala miljöpartister bland annat på Stortorget där valstugorna samtidigt kom på plats.

Gustav Fridolin berättar att han var inbjuden till Bromölla där MP åkte ur kommunfullmäktige i förra valet och nu kämpar för att komma tillbaka.

– Då kunde jag få några timmar hemma i Hässleholm också, förklarar han.

Gustav Fridolin hjälpte de lokala miljöpartisterna i valkampanjen, här Josefin Syri och Arberesha Sabani.

Han var först på Hässleholms tekniska skola tillsammans med Arberesha Sabani från Sösdala, förstanamn på MP:s riksdagslista för Skåne norra och östra, och Josefin Syri från Tyringe.

– Vi hade ett bokbord i foajén och pratade med eleverna om varför det är viktigt att rösta. Sedan gick vi till torget och pratade med folk samtidigt som kommunen började sätta upp valstugorna, berättar Gustav Fridolin.

Hur kändes det att komma till Hässleholm?

– Det är roligt att få vara hemma och kampanja här som jag har gjort de flesta val, säger han.

Han lämnade sina politiska uppdrag 2019.

– Jag är bara medlem i Miljöpartiet, men vill dra mitt strå till stacken och prata med folk om de frågor som lite glöms bort inför valet, framförallt klimatfrågorna, säger han.

Folk på torget ville också diskutera just klimatet.

– Larmrapporterna är värre än någonsin, naturkatastroferna värre och det blir konflikter i spåren av torkan. Det oroar mig. Men folk är intresserade, säger han.

Trots dåliga opinionssiffror och svårigheter att fylla listorna i många kommuner tror han att MP har goda chanser att göra ett bättre val än sist.

– Det är tydligt i mätningarna och när man träffar folk att det är nu i slutskedet folk bestämmer sig. Den här rösten behövs. Men det har blivit tuffare att vara miljöpartist. Det har blivit att man skyllt allt möjligt på MP. Många har dragit sig för att kandidera. En del har också hört av sig när de läst om det och vill ställa upp, säger han.

Han tror att det håller på att förändras.

– När priserna stiger i hela världen är det kanske inte MP:s fel och vi har ropat ”Vad ska in? Sol och vind” längre än jag levt.

I Hässleholm har det inte varit några stora problem att få ihop folk. Valsedeln har elva namn.

– Hässleholm har en stark lista med både folk som varit med sedan min tid och som är nya, säger Gustav Fridolin som växt upp i Vittsjö.

Han arbetar idag som lärare på Stadsmissionens folkhögskola i Stockholm.

– Jag är jättenöjd och lycklig med mitt jobb. Enda felet med skolan är att den ligger i Stockholm, säger han.

Han längtar ofta till Skåne och skulle gärna flytta ner på sikt.

– Det är lite många som ska övertygas, men jag försöker och jag har ju en viss förhandlingsvana, säger han.

Berit Önell


Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se