torsjö live vers2

50-meters bassäng behövs i en ny simhall

50-meters bassäng behövs i en ny simhall

INSÄNDARE. Jag var och besökte paneldebatten på Hovdala slott, som behandlade frågor om kultur och fritid. Där sa Moderaternas representat Stefan Larsson, att ett nytt badhus i Hässleholm, kommer inte att innehålla en 50 m bassäng, för det blir för dyrt. Hur vet han det?

Jag ställde frågan till honom, hur han visste det. Det har byggts ett par 50 m bassänger, som varit billigare än de 325 miljoner kronor, som man avsatt i Hässleholm.

Man har under de senaste åren byggt och håller på att bygga nya 50 m bassänger i Sverige. Vissa stora kommuner satsar stort och har då prislappar på över en halv miljard kronor. Sen har vi även kommuner som Säffle (235 miljoner kronor) och Burlöv, som presenteras här med lite fakta:

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

”Nybyggnad av simhall som består av en byggnad i Burlöv på 2 våningar. Själva byggnationen startade september 2019 med en beräknad byggtid på 25 månader till en uppskattad kostnad av 290 mkr över en bruttoyta på 8250 kvadratmeter.

Byggherre var Burlövs kommun och som arkitekter anlitades Liljewall arkitekter. Projektet utfördes i form av partnering som hanterades av NCC Sverige som totalentreprenör.

Inne på badet hittar du fyra fantastiska bassänger.

  • I vår 50-metersbassäng (som vid behov kan delas på mitten och bli två bassänger) kommer vi förutom motionssim kunna anordna tävlingar av olika slag.
  • Vår undervisningsbassäng är mindre, 25 meter lång, och passar perfekt för simundervisning och allmänt bad.
  • Vi har en flexibel multibassäng med höj- och sänkbar botten som kan anpassas till det mesta. Bassängdjupet kan justeras från 0 till 2 meter, vilket gör att den går att använda till bland annat babysim, vattengymnastik och rehab.
  • I vår plaskvänliga barnbassäng kan våra allra minsta besökare bada och leka på ett tryggt och säkert sätt.”

Detta badhus/simhall är då billigare än vad som avsatts i Hässleholm. Man har tydligen från moderat håll frångått det som deras förre kommunalråd Pär Palmgren sa, att det skall byggas ett badhus/simhall i Hässleholm utan en massa krimskrams. Det vill man göra nu på bekostnad av en 50 m bassäng.

Jag fattade på Stefan Larsson, att det var fullt tillräckligt att bygga en 25 m bassäng för skolans och simklubbens behov. Vad händer om nu inte det blir någon renovering av Sösdala simhall och kanske Bjärnums Simhall går sönder? Var skall alla dessa elever ta vägen, som varit i dessa simhallar, för att få simundervisning? Jo, de måste ta sig till Hässleholm. Räcker det då med en 25m bassäng, för att få in alla dessa elever? Vi måste också tänka på barnen i Vinslöv och Hästveda samt alla skolor i Hässleholm.

Sen undrar jag om Stefan Larsson vet något om simklubbens behov? Han har i alla fall inte pratat med oss.

En 50 m bassäng skulle också kunna skapa inkomster till Hässleholms kommun. Många klubbar i Sverige skulle gärna komma på simläger i Hässleholm, om det finns en 50 m bassäng. Det blir inkomster för bassänghyra och näringslivet tjänar på det i form av hotellnätter, restuarangbesök och även affärer i Hässleholm.

Tänk långsiktigt! Det gör S 71 och även Folkets Väl, som vill, som enda parti, att det byggs en 50 m bassäng.

Mikael Björklund
S 71 och Folkets Väl

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se