torsjö live vers2

Bakterierna borta ur Finjasjön

Bakterierna borta ur Finjasjön

Badvattnet är nu tjänligt ur bakteriesynpunkt, men skyltarna med avrådan från bad på grund av algblomning är kvar, både vid Björkviken och Bjärlången. Foto: Urban Önell

Bakteriehalterna vid Finjasjöns badplatser är åter på tjänlig nivå. Det visar provsvaren på det senaste omprovet som kom till kommunens fritidsavdelning på måndagen. Avrådan från bad av hälsoskäl råder dock fortfarande på grund av algblomning.

I början på augusti uppmättes mycket höga halter av bajsbakterien intestinala enterokocker vid både Björkvikens och Mjölkalånga badplatser. Ett omprov visade godkända värden, men när ett extraprov togs för säkerhets skull var bakterierna tillbaka och badvattnet tjänligt med anmärkning.

Först nu kan faran blåsas över. Det prov som togs den 23 augusti visar mycket låga halter av bakterien, 5 cfu per 100 ml vid Björkviken och mindre än 1 vid Mjölkalånga. Gränsen för otjänligt går vid 300 cfu, tjänligt med anmärkning vid 100.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Värdena var jättebra nu, inga bekymmer. Det är till och med bättre än vid det tidigare omprovet som var tjänligt, säger Bengt Andreasson, arbetsledare för friluftsliv på fritidsavdelningen.

Han vet fortfarande inte vad bakterieexplosionen berodde på. Ingen utredning har gjorts.

– Jag vill inte spekulera. Men det är ju något där varit som gjort värdena. Sedan har det sakteliga gått på rätt håll, förutom ett litet bakslag, säger han.

Algblomningen har däremot inte minskat.

– Algblomningen finns där. Vissa dagar är det jättetjockt och andra är det klart, det går fram och tillbaka, säger Bengt Andreasson.

Övriga kommunala badplatser har tjänligt vatten.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se