torsjö live

Partisekreterare peppade vid valstugan

Partisekreterare peppade vid valstugan

Tobias Baudin, socialdemokraternas partisekreterare, kom på ett blixtbesök till Hässleholm under onsdagen. Vid partiets valstuga på Stortorget höll han ett kort tal. Syftet var inte minst att peppa partifolket i valspurten.

– Det är kul att vara här, sa han. Ni känner er kanske lite möra? Ni är hesa i rösten efter att ha talat med många, och slitna i knogarna efter allt dörrknackande. Men nu får vi se till att orka. Vi kör på ända in i kaklet.

Övriga partier har också fullt upp på torget dagarna före valet.

Monica Ero och Tobias Baudin går in för seger i valet, med värsta konkurrenterna, Sverigedemokraternas, valstuga i bakgrunden.
Partisekreterare Tobias Baudin och Pia Litbo, från LO möttes på torget.

Läget i opinionsundersökningarna tyder på jämvikt i rikspolitiken. Även Hässleholms kommun går en osäker framtid till mötes efter valet. Politikerna gör sitt bästa för att övertyga osäkra väljare in i det sista. I Hässleholm hade de flesta partierna på onsdagen representanter på plats i sina valstugor.

Socialdemokraterna var särskilt många. Många sympatisörer ville passa på att träffa Tobias Baudin, växla några ord med honom, eller ta en selfie.

I november tillträdde han som partisekreterare, vilket innebär att han är en av statsminister Magdalena Anderssons närmaste medarbetare. Tobias Baudin kan sägas ha gjort en kometkarriär, både fackligt och politiskt. Innan han utsågs till partisekreterare var han förbundsordförande för Kommunal.

– Han är en jordnära person, sa Socialdemokraternas lokalanställde ombudsman, Joachim Fors, i samband med besöket. Det framgick också att han rest mycket för att möta partiföreträdare ute i landet sedan han tillträdde.

Många av de lokala socialdemokraterna passade på att komma till torget för att träffa partisekreterare Tobias Baudin.

Tobias Baudin påtalade i sitt tal att efter åtta år med socialdemokratiska regeringar så hade det inte varit konstigt om oppositionen hade haft ett överläge i opinionsundersökningarna. Ändå ser siffrorna hoppfulla ut.

– Just nu ligger vi över förra valresultatet, sa han. Det är makalöst och en bedrift om vi även lyckas åstadkomma ett sådant resultat på valdagen. Tycker ni att Magdalena är bättre än Ulf som statsminister? Rösta då på henne.

Tobias Baudin och Socialdemokraterna vill skapa trygghet för vanligt folk. För det krävs en hel mängd åtgärder, menade han. Segregationen måste brytas, och exempelvis socialtjänsten och idrottsföreningar måste få samhällets stöd.

– Vi måste ta tillbaka kontrollen över välfärden.

– Ta tillbaka kontrollen över välfärden, sa Tobias Baudin i sitt anförande.

Att Sverige tillåter riskkapitalbolag att driva friskolor är något som Tobias Baudin har verkligen ogillar.

– Det är vansinnigt. Men vad är det att tjafsa om, har jag fått höra. Men bara de fyra största skolföretagen har kunnat ta ut 1,3 miljarder i vinst på ett år. För de pengarna hade vi kunnat anställa 2 200 lärare istället.

– Vad vill vi att pengarna ska gå till? fortsatte han retoriskt.

Tobias Baudin framhöll sedan regeringens satsningar till stöd för pensionärerna, till en kostnad på 20 miljarder, samt för att mildra effekterna av chockhöjda elpriser, till en kostnad 90 miljarder.

Frilagt fick en pratstund med honom efter det att han hållit sitt tal. Enligt en färsk opinionsundersökning, gjord av SIFO, är sjukvården den viktigaste valfrågan. Vad passar bättre än att fråga Kommunals före detta förbundsordförande om vad Socialdemokraterna gjort och vill göra på det området?

– Vi har satsat på äldreomsorgslyftet. Personal ska kunna plugga på arbetstid så att de kan få fasta tjänster. Vi måste höja statusen i yrket för exempelvis undersköterskor, vi har också gjort det till en skyddad titel. Antalet utbildningsplatser måste byggas ut. När man prioriterar måste välfärden komma först, inte sänkta skatter.

Tobias Baudin ville trots sitt optimistiska utgångsläge inte ta ut någon valseger i förskott. Han var inte heller beredd att avslöja om fler utspel var aktuella från partiets sida för valdagen.

– Det är kanske de här sista hundra timmarna som avgör, sa han avslutningsvis.

Övriga partier, i de andra valstugorna, låg inte på latsidan, utan jobbade på med att föra ut sina budskap, sida vid sida.

Moderaternas Joakim Karlsson, Stefan Larsson och Karin Nilsson höll ställningarna vid partiets valstuga.

Moderaten Joakim Karlsson berättade att det varit många skolklasser på besök.

– Det är bra att de får lära sig om demokrati, och sätter sig in i vad de olika partierna står för, sa han.

Liberalen Calle Littke, som själv arbetar som lärare, tyckte att det var berikande för honom själv att möta skoleleverna på torget.

Vidar Dahlman Nilsson, Leo Strömdahl och Damian Frinea från Internationella Engelska Skolan växlade några ord med Liberalernas Calle Littke.

– De har ibland sjukt bra svar själva på politiska frågor, sa han. De har goda tankar och insikter. Det känns hoppfullt inför framtiden – de ska ju ta hand om oss sedan.

Med det syftade Calle Littke inte direkt på åldringsvården. Han hade nyligen fått hjälp på banken med att ordna ett nytt bank-id efter mobilbyte, och det av en före detta elev.

– Jag har varit lärare i 30 år, när jag nu träffar dem, kan det alltså vara de som får ta hand om mig. När man blir påmind om det är klart att man som lärare vill ge alla sina elever en så bra utbildning som möjligt.

Text och foto: Urban Önell

De politiska partierna har intensiva dagar vid valstugorna på Stortorget i Hässleholm.


Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se