logga-ligg-tjock

Offensivt polisarbete efter skjutningar och smällar

Offensivt polisarbete efter skjutningar och smällar

Polisen har fortfarande extra personal i Hässleholm med anledning av de senaste månadernas skjutningar, sprängningar och oförklarliga smällar. Flera förundersökningar pågår.

– Parallellt arbetar vi väldigt offensivt trygghetsskapande, säger nya lokalpolisområdeschefen Niklas Årcén som kom rakt in i hetluften när han tillträdde den 1 september.

Niklas Årcén är lokalpolisområdeschef i Hässleholm sedan den 1 september.

Oförklarliga smällar har lett till stora polisinsatser i centrala Hässleholm och på Ljungdalaområdet tre gånger de senaste veckorna. Senast i lördags kväll ringde flera personer till polisen för att slå larm om en hög smäll i de centrala delarna av staden. Flera polispatruller skickades ut för att kontrollera området, men hittade varken någon skadad person eller några materiella skador.

– Jag tror att det rör sig om smällare eller bangers, säger Niklas Årcén som dock inte känner till alla detaljer i ärendena utan har ett mer övergripande ansvar.

Syftet med smällandet är okänt. Polisen tar gärna emot ytterligare uppgifter från allmänheten som kan kasta ljus över händelserna.

I onsdags använde polisen helikopter i kontrollen efter en liknande smäll.

– Helikoptern är ett jättebra verktyg för oss, till exempel om det är en bil som är intressant eller man vill ringa in något, säger Niklas Årcén.

Drönare används i liknande syfte. Nyligen övervakades centrum med drönare i sju dagar. Det kräver att det påvisats ett behov och beslutas av lokalpolisområdeschefen, om läget inte är akut. Allmänheten informeras i förväg via polisens hemsida, sociala medier med mera.

Polisen bröt upp dörren till en lägenhet på Trebackalånggatan den 7 september.

På kvällen den 7 september gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet på Trebackalånggatan på Ljungdala. Enligt grannar omringade polisen flerfamiljshuset och bröt sedan upp lägenhetsdörren. Polisens presskommunikatörer i Malmö hade inga uppgifter om händelsen och antog därför att den var en del av en pågående utredning.

Niklas Årcén kan inte svara på om det stämmer, men håller med om att det är troligt.

– Om en lägenhet ska kontrolleras och polisen inte kommer in kan det hända att dörren bryts upp, säger han.

Niklas Årcén kommer närmast från en tjänst som lokalpolisområdeschef i Klippan. Dessförinnan arbetade han bland annat som kommunpolis i södra Skåne. Tidigare har han också tjänstgjort inom polisen i både Kristianstad och Hässleholm. Han är hässleholmare från början och har alltså återvänt till sina hemtrakter.

– Jag känner väl till området, säger han.

Han konstaterar att det har hänt en hel del här den senaste tiden.

– Sedan en tid tillbaka har vi en insats med flera parallella spår, säger han.

Det ena handlar om att förstärkningen möjliggjort mer synlig polis på platser där de misstänkta grupperna och individerna rör sig. Samtidigt arbetar polisen för att öka tryggheten hos de vanliga invånarna. Hur länge de extra resurserna ska vara tillgängliga är inte bestämt i förväg.

– Förstärkningen prövas kontinuerligt utifrån bilden i nuläget och hur det ser ut i närområdet. Vi måste bedöma var resurserna gör mest nytta och det kan variera över tid, säger Niklas Årcén.

Tre personer med koppling till Hässleholm sitter nu häktade i Lund, misstänkta för försök till grovt vapenbrott.

Frilagt har sökt polisens utredare.

Berit Önell

Läs mer:

2022-08-18 Polisen: ”De ger sig inte förrän någon dött”

2022-08-30 Drönare ska övervaka Hässleholms centrum

2022-09-14 Polisinsats efter hög smäll

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se