logga-ligg-tjock

Kulturpristagaren Andreas Tilliander hyllar Markan

Kulturpristagaren Andreas Tilliander hyllar Markan

När den världskände elektronicamusikern Andreas Tilliander, numera bosatt i Stockholm, i torsdags fick veta att han är Hässleholms kommuns kulturpristagare var första reaktionen att berätta det för mamma Monika Tilliander i Hässleholm.

– Men då visste hon det före mig, berättar han.

Juryn hade nämligen fått hans telefonnummer via Monika.

Kulturpristagaren tackar Markan för att han är där han är.

Andreas Tilliander får Hässleholms kulturpris i år. Foto: Daniel Karlsson

Kultur- och fritidnämnden utsåg i torsdags vinnarna av årets kulturpris, Andreas Tilliander, kulturstipendium, poeten Anna Arvidsdotter, och ledarstipendium, Benny Persson i tyngdlyftningsklubben Sörby Bois.

Andreas Tilliander, 44, har under många år verkat inom den elektroniska musiken. Han driver skivbolaget Repeatle och är programledare för radioprogrammet Elektroniskt i P2 varannan lördag klockan 22-24. Han har vunnit tre Manifestpris och fick en Grammis för albumet World Industries 2005.

När Frilagt når Andreas Tilliander på telefon på lördagseftermiddagen är han ute på långpromenad med sambo och hundvalp.

– Jag bara tar det lugnt hela dagen idag, säger han.

Han har för närvarande inte så många spelningar.

– Jag brukar spela nästan alla helger. Men efter pandemin, om det nu är efter pandemin, har det blivit lite annorlunda. Mitt bokningsbolag och min skivdistributör har gått i konkurs. Det blir lite ströspelningar bara. Det är ok just nu. Jag gör musik istället, förklarar han.

Men han hoppas att allt snart ska ta fart igen och att det inte blir mer pandemi.

– Det känns om att det kan bli ytterligare en våg nu. Men det är skönt att inte vara ute och resa hela tiden, säger han.

Han är glad för kulturpriset.

– Det känns jätteroligt, framförallt inför mamma, säger han.

Det var dock inte helt oväntat. En barndomskompis hade taggat honom på Facebook och skrivit att han visste vem han skulle nominera till kulturpriset.

– Då blev jag överhuvudtaget varse priset, hade säkert sett det tidigare men inte lagt det på minnet, berättar Andreas.

Musik sedan tonåren på Markan

Han har sysslat med musik sedan han som tonåring hade tillgång till ett litet krypin på Markan som bekostades genom ABF:s studieverksamhet.

– Jag har aldrig jobbat med något annat, säger han.

De senaste åren har han inte spelat i Hässleholm och knappt i Sverige heller.

– Jag har mer spelningar utomlands och släpper skivor, berättar han.

De svenska spelningarna är oftast tillsammans med Familjen, alltså Johan T Karlsson, en av vännerna från Markan. Den senaste spelningen var dock på Malmöfestivalen tillsammans med trumpetaren Goran Kajfes. Det blev experimentell musik i tre timmar i S:t Petri kyrka.

Andreas Tilliander har inga egna spelningar alls i höst.

– Jag har aldrig varit den som själv hört av mig till festivaler och klubbar. Det blir fokus på studioarbete och spelningar med Familjen, säger han.

Det har blivit mycket studioarbete för Andreas Tilliander sedan pandemin slog ut både hans bokningsbolag och skivdistributör.

På juldagen spelar de på en julfest någonstans i Skåne, var är inte officiellt ännu.

Prispengar kan gå till speciell skiva

Kulturprisets 20 000 kronor kommer väl till pass nu. Andreas Tilliander funderar på att använda dem till att få ut en skiva som spelades in på Johan Karlssons föräldrars gård i Galthult utanför Röke för tre år sedan. Det är dock inte Familjen, där Johan står för musiken, utan ett projekt som heter Innerst inne och där de bidrar med hälften var.

– Den skivan har ständigt blivit försenad. Vi kom halvvägs och hade pressat upp ett antal vinyler, men sedan när vi skulle börja sälja gick distributionsbolaget i konkurs. Det innebär att jag och mitt skivbolag måste betala det själva, så 20 000 kronor är kanske precis vad jag behöver för att kunna få ut den här musiken som vi väntat på i tre år, säger Andreas.

– Rent symboliskt kanske det vore fint att stoppa pengar från Hässleholms kommun i ett projekt som faktiskt är av två hässleholmare – istället för att köpa ännu en synt.

Han har alltid arbetat med musik. Markan, och även Perrong 23, i Hässleholm har betytt mycket för Andreas Tillianders musikkarriär. Foto: Daniel Karlsson

Han besöker Hässleholm några gånger om året, senast för cirka en månad sedan, och tänker komma till prisutdelningen på Hässleholms galakväll den 11 november. Mammas födelsedag i december missar han inte heller, och på julafton har han alltid varit i Hässleholm.

– Det är nästan så att jag har gjort mer musik i mammas soffa än i studion. Det blir något annat om man sitter i en studio från morgon till kväll, det är en annan press. När man sitter hemma hos mamma och dricker kaffe och har hörlurar och någon synt känns det lite lättare att komma vidare med musiken, avslöjar han.

Studion ligger på Södermalm, på andra sidan bron, men inte långt från lägenheten i Hägersten där han trivs med närheten till naturområden för bland annat hundpromenader.

Andreas Tilliander var en av många utflyttade hässleholmare som var med och räddade Markan från nedläggningsplanerna som Frilagt avslöjade julen 2020. I samband med namninsamlingen beskrev han då hur mycket Markan betytt för honom, fast han inte riktigt förstod det som tonåring.

– Jag tog nästan för givet att sånt fanns i alla städer. Senare har jag förstått att Markan var väldigt unikt, att man hade möjlighet att ha sin källare med musikutrustning och också att jag var med och arrangerade konserter när jag var kanske 15. Johan och jag har pratat om att det har format oss till vad vi gör idag, att vi hade möjligheten att vara involverade i en musikscen redan när vi var små. Det är definitivt en anledning till att jag gör det jag gör idag, Markan och även Perrong 23.

”Betydande insatser”

Kulturpriset går till en person eller grupp av personer för värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset kan också betraktas som belöning för en längre tids ideell kulturell välgärning.

I årets motivering står bland annat: “När man pratar elektronisk musik i världen är han alltid en referens att räkna med. För sina betydande insatser, inte bara för musiklivet i Hässleholm utan för såväl svenskt som internationellt musikliv tilldelas Hässleholms Kulturpris 2022 Andreas Tilliander”.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se