Gruppen-3a-328x120

Vattenledning i stadshuset brast

Vattenledning i stadshuset brast

Stadshusets källare översvämmades efter att den inkommande vattenledningen brustit på torsdagskvällen. Det stod två meter vatten i ett hisschakt och på golvet var det cirka fem centimeter när räddningstjänsten anlände. Värme och ventilation slogs ut i hela huset, men fungerade åter på fredagseftermiddagen. Orsaken till ledningsbrottet är okänd.

Darko Vuleta, enhetschef för kommunens fastighetsdrift är lättad på freedagseftermiddagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har fått ordning på det nu, men har fortfarande fem avfuktare, fläktar med mera på plats.

Översvämningen i stadshusets källare slog ut värme och ventilation. Foto: Berit Önell

Han konstaterar att effekterna av vattenläckan hade kunnat bli betydligt värre.

– Det var lite tur i oturen att kommundirektören var där så sent så att han upptäckte det. Annars hade vattnet kunnat rinna hela natten, säger han.

Kommundirektör Bengt-Arne Persson var på väg hem vid sjutiden på kvällen när han upptäckte att vattnet forsade i källaren.

Räddningstjänstens inre befäl Tony Johansson berättar att larmet kom klockan 19.13. Efter cirka en och en halv timme var den akuta insatsen avslutad. Därefter gällde det att få fukten att torka upp, något som restvärdesledare och personal från kommunen tog över ansvaret för.

Kopplingen på vattenledningen brast av okänd anledning. Foto: Darko Vuleta

Darko Vuleta berättar att det var en koppling på vattenledningen, mellan vattenmätaren och avstängningsventilen, som sprack.

– Vattenledningen är placerad precis vid dataundercentralen. Vattnet sprutade upp mot taket och kortslöt den, säger han.

Han förklarar att man inte kunnat härleda orsaken till att det hände.

– Jag ser ingen förslitning på kopplingen och det är ingen som varit där, vad vi kan se. Det var en ren olyckshändelse, säger han.

Skadan drabbade alltså värme och ventilation. IT-avdelningens serverhallar klarade sig däremot och inte heller kommunarkivet påverkades. Men det hade kunnat bli mycket större följder om skadan inte upptäckts.

– Om det hade hänt på andra sidan om vattenmätaren hade vi fått larm till tekniska förvaltningen. Nu fick vi inte det, förklarar Darko Vuleta.

Vattnet kunde dock stängas av genom avstängningsventilen.

Värme och ventilation fungerar nu tack vare begagnade reservdelar. Nya delar är beställda.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se