torsjö live vers2

Ny kommundirektör uppmanades att ansöka

Ny kommundirektör uppmanades att ansöka

Till ny kommundirektör i Hässleholm föreslås Ulf Bengtsson, idag kommundirektör i Perstorp och tidigare chef för stadsledningsförvaltningen i Helsingborg. Enigheten om den erfarne kandidaten verkar total. Han ansökte inte heller på eget initiativ utan blev tillfrågad av rekryteringsföretaget som kommunen anlitat.

Totalt fanns 14 sökande till tjänsten, varav två drog tillbaka sina ansökningar innan processen var klar. De flesta ansökte direkt via kommunens rekryteringssystem. Ytterligare några visade intresse för tjänsten genom rekryteringsföretaget AS & B Executive AB, men ansökte inte formellt. Därutöver hade rekryteringsföretaget i uppdrag att leta efter toppkandidater som rekryterarna tog direkt kontakt med. En av dessa var alltså Ulf Bengtsson, 59.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Ulf Bengtsson föreslås bli ny kommundirektör i Hässleholm.

Han berättar att rekryteringsföretaget ringde upp honom och frågade om han var intresserad. Efter några dagar skickade han in en intresseanmälan.

Han ser fram emot jobbet.

– Jättekul. Fantastiskt spännande att få ett nytt uppdrag, säger han.

Hässleholm kan bli lite annorlunda än Perstorp där han nu verkat i sex år.

– Skillnaden är väl storleken. Perstorp är Skånes minsta kommun med jättestora sociala och socioekonomiska utmaningar. Nu måste jag börja med att skaffa mig en bild av Hässleholms kommun och lära känna de utmaningar som finns där, säger han.

Han är redan medveten om att även Hässleholm har en ekonomiskt ansträngd situation. Ledarskap och ett ökat koncerntänk inom de kommunala verksamheterna är andra frågor som han vill arbeta med.

Förutom från lilla Perstorp har han erfarenhet från Skånes andra största stad Helsingborg där han arbetade i ledande ställning i närmare 20 år. Totalt har han nästan 40 års erfarenhet från kommunal verksamhet. Det första decenniet av karriären handlade det om social verksamhet, därefter övergick han till administrativa befattningar och chefsroller. 2012-2016 var han förvaltningschef för stadsledningsförvaltningen och vikarierade under en tid även som stadsdirektör.

Enligt sin intresseanmälan känner han att han börjar “landa in” det uppdrag han fick som kommundirektör i Perstorp.

– Mycket går över i ren förvaltning. Därför skulle det vara spännande att prova något nytt igen. Hässleholm, som är vår stora grannkommun, erbjuder en mycket intressant möjlighet, skriver han.

Bengt-Arne Persson, 64, meddelade i början av sommaren att han lämnar tjänsten som kommundirektör vid årsskiftet för att gå i pension. Han har arbetat tio år som kommundirektör och totalt över 30 år inom kommunen, bland annat som ekonomichef. Sökandet efter hans efterträdare startade ganska omgående med stöd av rekryteringsföretaget.

Amra Salihovic, biträdande förvaltningschef för kommunledningsförvaltningen. Fotograf: Patrik Svedberg

Kommunstyrelsens arbetsutskott fattar beslut om ny kommundirektör vid ett extrainsaatt sammanträde på onsdag. Men gruppen som arbetat med tillsättningen har enligt kommunledningsförvaltningens biträdande förvaltningschef Amra Salihovic varit helt enig. Förutom hon och kommunalråden har socialchefen Sus Lantz, nyligen pensionerade personalchefen Marie Söderqvist och fackliga företrädare deltagit i diskussionerna.

– Vi har träffat fyra kandidater och vi var eniga direkt, berättar Amra Salihovic.

– Vi tror att han är den kandidat som passar Hässleholms kommun bäst just nu, med hela sin yrkesbakgrund i kommunala verksamheter och ett stabilt och tryggt ledarskap i linje med det vi vill se.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD).

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD), som varit med i hela processen, säger att det fanns flera bra kandidater.

– Till slut kom vi fram till att Ulf Bengtsson hade alla de kvalifikationer vi sökte.

Ulf Bengtssons lön kommer att ligga på samma nivå som Bengt-Arne Perssons, 106 500 kronor i månaden. Enligt Hanna Nilsson ligger lönen ungefär på snittet för kommundirektörer i Skåne.

Ulf Bengtsson kommer troligen inte att kunna tillträda den 1 januari eftersom han har tre månaders uppsägningstid i Perstorp.

– Det blir kanske den 1 februari eller 1 mars, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se