torsjö live vers2

Mäster skräddare Kristerssons löften höll inte

Mäster skräddare Kristerssons löften höll inte

INSÄNDARE. Den kända svenska folksagan ”Mäster Skräddare” handlar om en man som går till en skräddare med en bit tyg, för att få en rock sydd. Skräddaren berättar att den blir färdig på lördag. På lördagen återkommer mannen. Skräddaren säger att ”det bidde ingen rock. Det bidde ett par byxor.” Han säger att de blir färdiga på lördag. De kommande lördagarna upprepas samma scen; skräddaren berättar att det kommer bli ett allt mindre plagg: en väst, en vante, en tumme och till slut: Det Bidde Ingenting.

Sagan om mästerskräddaren är en bra illustration till regeringens agerande!

TT meddelade i veckan att det troligtvis inte blir något ytterligare stöd i vinter, beträffande elpriser, förutom de återbetalningar som Svenska Kraftnät planerar för. Enligt TT säger Peter Wigert, finansdirektör på Svenska kraftnät, att Svenska Kraftnät inte fått indikationer om att regeringen har för avsikt att skjuta till extra pengar. Det står i stark kontrast till mästerskräddare Kristerssons vallöfte, att ett högkostnadsskydd skulle vara i kraft den 1 november i år. Men det bidde ingenting!

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Inför valet lovade M, KD och SD kraftiga sänkningar av bränslepriser. Mästerskräddarens chef, Jimmie Åkesson, lovade att dieselpriset skulle sänkas med 10 kronor per liter och bensinpriset skulle få en något lägre sänkning. Enligt mästerskräddaren bidde det inte 10 kronor, det bidde några 10 öringar och det blir färdigt vid årsskiftet. Vi får avvakta och se om det bidde en tumme, eller om det återigen bidde ingenting.

Den sittande regeringen försöker försvara sig med att de inte kände till alla förutsättningar förrän de fick tillgång till regeringskansliet. Därigenom insinuerar man att den avgående regeringen skulle ha hemlighållit information och dolt den på regeringskansliet. Förklaringen är en ren förolämpning mot oss väljare. Samtliga riksdagspartier har all nödvändig information angående landets finansiella och ekonomiska situation! Om man som oppositionspartier haft så bristfällig information om landets finansiella läge, hur kunde man lägga fram ett budgetförslag, som sedan röstats igenom av en riksdagsmajoritet?

Sanningen är att regeringsunderlagets partier bedrivit en populistisk överbudspolitik, som man visste var orealistisk, enbart för att locka väljare och därigenom komma i regeringsställning. Det är förvånande att sådant bedrägligt beteende anses som legitimt och accepterat inom politiken, oavsett parti! Bedrägeri är enligt svensk lag ett brott, som består i att någon medelst vilseledande förmår annan till handling eller till att underlåta något som medför vinning för gärningsmannen.

Finansminister Elisabeth Svantesson meddelade nyligen vid en pressträff att regeringen skulle vara ansvarsfull och därigenom ekonomiskt återhållsam. Vad har så dramatiskt förändrats på mindre än två månader, att vallöften plötsligt inte kan uppfyllas? Inflationen har varit ett problem sedan länge, kriget i Ukraina har pågått sedan februari och problemen med energi och elpriser är inte heller något nytt. Vad har förändrats sedan september? Hur ansvarsfull är man om man medvetet och bedrägligt ”Lovar runt och håller tunt”?

Stanley Hallström
Partipolitiskt Oberoende

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se