torsjö live vers2

Åtal för att ha släppt träningsvikt mot granne i trapphus

Åtal för att ha släppt träningsvikt mot granne i trapphus

– Hon kunde ha träffat mig mitt i huvudet, jag kunde ha dött.

I polisförhör berättar mannen om hur hans granne släppte en fyra kilos träningsvikt, en kettlebell, från hög höjd i trapphuset. Det var bara tur att han flyttade sig lite så att vikten snuddade vid hans rygg istället för att träffa huvudet med full kraft. Några minuter senare rusade grannen mot honom med en vass sax som hon försökte hugga honom med. Han lyckades dock avväpna henne och hålla fast henne i väntan på polisen. Den narkotikapåverkade grannkvinnan har nu åtalats för två fall av försök till grov misshandel och två fall av ringa narkotikabrott.

Den fyra kilo tunga träningsvikten är en så kallad kettlebell. Foto ur förundersökningen
Höjden från där träningsvikten släpptes till där målsäganden stod uppmättes till 3,63 meter. Foto ur förundersökningen

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Frilagt har tidigare berättat om dramat som inträffade i oktober 2021. Strax före händelsen hade målsäganden hittat en glödande fimp som kastats utanför hans och hans sambos lägenhetsdörr. Han var därför på väg uppför trappan för att prata med kvinnan, den enda av grannarna som brukade röka. Men han kom bara ett par steg, sedan gick kvinnan till attack.

– Vill du dö? ropade hon enligt vittnen under utfallen med saxen.

Målsäganden fruktade för sitt liv. Det är tydligt både i larmsamtal och polisförhör. Polisen tar också larmet på allvar och skickar flera patruller som kör i ilfart till flerfamiljshuset i Hässleholm. Dramatiken ökar av att kvinnan skriker utan uppehåll under de två larmsamtal som rings. Poliserna springer in i trapphuset och möts av målsäganden som håller fast den misstänkta kvinnan. Två polisen hjälps åt att säkra hennes händer och ben. Hon grips och i polisbilen sätts handfängsel på henne.

Åklagaren Emelie Månsson skriver i stämningsansökan om båda angreppen att de, om de hade fullbordats, hade bedömts som grova eftersom gärningarna varit särskilt hänsynslösa och hade kunnat orsaka svår kroppskada. Polisens mätning av höjden i trapphuset visar att kvinnan släppte sin kettlebell från 3,63 meters höjd.

Provtagning samma dag som händelserna i trapphuset visar att den 30-åriga kvinnan hade tramadol, kokain och cannabis i blodet. När hon tagit narkotikan går inte att fastställa mer än att det var någon gång under de senaste två veckorna. Hon åtalas för ringa narkotikabrott både för denna påverkan och för innehav av kokain och cannabisharts i december 2021.

Målsäganden berättar att han hade svårt att sova under lång tid efter händelsen, tills kvinnan tvingades flytta i januari. Han var förvånad och arg för att hon aldrig häktades.

– Både jag och min sambo har mått dåligt, man har fått se sig om ifall hon var gömd någonstans, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2021-10-14 Försök till grov misshandel mot granne

2021-10-15 På fri fot efter attack mot granne

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se