torsjö live vers2

Återupprätta Hässleholms heder!

Återupprätta Hässleholms heder!

Urban Önell

KRÖNIKA. Att det är mörkt ute så här års är vi alla medvetna om. Det får vi leva med, men tänd gärna ett ljus när du kommer åt, och bjud på ett leende.

Jag arbetar i hemtjänsten och i det jobbet gäller det att ta vara på alla ljusa stunder. Hur skulle vi annars orka? Utan positiv respons från medmänniskorna vi får hjälpa, och goda arbetskamrater, vore det snudd på omöjligt. Humor är också en stor tillgång i arbetet.

Det var en mörk vinterkväll. Jag klev ur hemtjänstbilen på väg in till en av våra vårdtagare i Tyringe. Jag var utrustad med munskydd. Två personer passerade förbi på gatan.

– Jag vet jag att ser ut som en bandit, sa jag.

– Jo, men vi såg vad det stod på bilen! replikerade flanörerna.

– Men Hässleholms kommun är kanske en kriminell organisation? slank det ur mig.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Med tanke på den växande inblick jag fått i kommunen under åren, är det kanske inte konstigt att jag skämtade på det tillspetsade sättet. Misstanken att allt inte går rätt till får nämligen nu och då ny näring.

Jag har kommit därhän att satir blivit livsnödvändigt. Det är en hälsosam säkerhetsventil för oss som undrar vad politiker håller på med. Är allt de hittar på verkligen vettigt? Ibland inbjuder de själva till att man driver med dem.

De senaste åren i Hässleholms kommun har varit häpnadsväckande. För tio år sedan fick vi bevittna kommunens kontroversiella affärer med Kunskapsporten. Det handlade bland annat om bygget av trygghetsboendet Pärlan som var kopplat till försäljningen av äldreboendet Ekegården. Parkeringshuset på Norra Station kan också räknas dit. Publiciteten var inte smickrande.

Sedan fortsatte det i samma stil. Jag tänker på ”den svävande affären” med Läreda Mekan och fiaskot med Dryporten, som aldrig kom till stånd. Kvar finns ett kalhygge som växt igen med sly. Nu har det döpts om till Hässleholm nord.

Skandalerna ledde till att politikerna insåg att deras heder var på väg att gå förlorad. Hur skulle de hantera det?

Ja, sådant bemöter etablissemanget med en beprövad metod, genom att hålla varandra om ryggen. För det är så svensk hederskultur fungerar! Det är dessvärre allt annat än ett hedervärt agerande. För maffiaorganisationer och despoters medlöpare sluter ju leden på liknande sätt.

Reptilhjärnorna i etablissemanget fick löpa amok. På annat sätt kan det som hänt i Hässleholm inte förklaras. För hur kunde man annars komma på något så dumt som att angripa lokaltidningen, som bara gjorde sitt jobb när den granskade kommunen?

Dessvärre visade det sig fungera. Omdömet hos hela tidningsledningen, styrelseordförande, vd och chefredaktör, verkade vara helt bortblåst. De bejakade kraven från politikernas sida och insåg inte att de satte tidningens trovärdighet på spel genom att inte stå upp för den granskande journalistiken. Norra Skåne-skandalen var ett faktum och Hässleholm utpekades som en bananrepublik i en av Sveriges största dagstidningar.

Politikerna lyckades i alla fall med att sätta Hässleholm på kartan. Den bedriften kan ingen ta ifrån dem. Dålig publicitet är kanske bättre än ingen publicitet alls?

Nej, tyvärr kan man inte återupprätta vare sig sin egen, eller en kommuns heder, genom nya övertramp.

Frågan är sedan om våra makthavare lärt sig något under åren. Har de skärpt sig?

Efter det senaste valet styrs kommunen av tre kvinnliga kommunalråd. Vid sidan om dem får nog kristdemokraternas Christer Caesar räknas som kommunens starke man. När han intervjuades av Frilagt före valet sa han att han inte känner till någon korruption i Hässleholms kommun. Jag finner Caesars uttalande häpnadsväckande.

Korruption innebär att någon utnyttjar sin maktposition för att gynna sig själv eller någon annan. Det kan vara brottsligt, men behöver inte vara det.

Christer Caesar är styrelseordförande för det kommunala bolaget Hässleholm miljö, där Hässleholm vatten numera ingår. Går det verkligen alltid rätt till bakom staketen med taggtråd runt reningsverket vid Finjasjön, samt på avfallsanläggningen i Vankiva? För att inte tala om i de små reningsverken ute på landet? De sistnämnda är bevisligen i uselt skick.

Kan det vara så att Caesar inte alls är insatt i verksamheten? Läser han inte Frilagt? Har han glömt avslöjandet om de förorenade järnvägsmassorna av okänd härkomst, som bolaget fick till skänks av Trafikverket? De kostade medborgarna miljonbelopp att omhänderta. Bara i år har Hässleholm miljö fått betala företagsbot vid tre tillfällen för lagbrott. Brottsrubriceringen har vid alla dessa tillfällen varit otillåten miljöverksamhet.

Den bild som växer fram tyder på att det inte är så noga med att det ska gå rätt till i bolaget. Dessutom är det i praktiken inte de ansvariga, utan bolagets kunder, det vill säga medborgarna i kommunen, som bötfälls.

Hässleholms kommun framstår som allt annat än transparent. Istället sopar ansvariga gärna problemen under mattan, om det bara är möjligt. Går det att mörka det som inte går rätt till, så gör man det.

Men det finns tre ljus i detta mörker. För det första granskande journalistik. För det andra satir. För det tredje makthavare med rättspatos. De står väl i kö för att rätta till dumheterna?

Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se