torsjö live vers2

Vargjakt även i Hässleholms kommun

Vargjakt även i Hässleholms kommun

Nu blir det skyddsjakt på en varg även i Hässleholms och Osby kommun. Länsstyrelsen i Kronoberg beslöt först om skyddsjakt på samma individ, som angripit tamdjur, och därför följde länsstyrelsen i Skåne efter.

Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen handlar det enbart om en vargindivid som flera gånger angripit tamdjur i gränstrakterna mellan länen.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård
Länsstyrelsen har koll på vargarna i Skåne bland annat genom viltkameror. Bilden visar en varg som fångats av en av viltkamerorna i Lönsbodatrakten 2018.

– I söndags trädde ett skyddsjaktbeslut i kraft i Kronobergs län efter ett femte angrepp på tamdjur. Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp i området, och Länsstyrelsen Skåne anser att skyddsjakten även bör omfatta ett område i norra Skåne där samma varg har begått angrepp, säger Nils Carlsson, tillförordnad enhetschef på Länsstyrelsen Skåne.

DNA-analyser visar att de fyra första angreppen i Kronoberg utförts av en och samme hane. Samma varg rev den 1 augusti får i Osby kommun och har tidigare även gett sig på tamdjur i Halland.

En av årets nya vargvalpar i reviret på Linderödsåsen i våras. Foto: David Börjesson, Länsstyrelsen Skåne

– Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undvika ytterligare angrepp. Vi förordar rovdjursavvisande stängsling som en långsiktig lösning, men det är inte en realistisk lösning på kort sikt med tanke på alla de små beteshagarna i det aktuella skogslandskapet, säger Nils Carlsson.

Det beslutade skyddsjaktområdet omfattar delar av Osby och Hässleholms kommun på gränsen mot Kronobergs län. I Hässleholms kommun rör det ett område kring Vittsjö och Emmaljunga.

I Kronobergs län gäller det delar av Ljungby, Markaryds och Älmhults kommun. Skyddsjakten pågår till och med den 27 november 2022.

Vargen tros inte komma från det befintliga skånska vargreviret på Linderödsåsen som hunnit få två kullar valpar eller det nya revir som verkar vara på gång i mellersta Skåne. Två vargar som gick tillsammans fångades i somras på bild av en viltkamera i mellersta Skåne, vilket enligt länsstyrelsen vanligtvis är ett första tecken på revirbildning.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se