Gruppen-3a-328x120

Självklart påverkar Rysslands idiotiska krig

Självklart påverkar Rysslands idiotiska krig

INSÄNDARE. I måndags hade vi vårt andra riktiga kommunfullmäktige, efter valet. På agendan stod bland annat en delårsrapport från revisorerna om hur det går för kommunen.

Revisorerna var inte helt nöjda. Kommunen har inte en god ekonomisk hushållning, var deras utlåtande. På talarlistan dök både M och SD upp.

Jag tolkade det som att både M och SD i sina anförande menade att det ändå var okej. Dessutom lyckades båda nämnda partier inom loppet av några meningar lyfta att det inte var så lätt med tanke på corona och Rysslands krig mot Ukraina.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Minns ni valkampanjen?

Minns ni väljare hur det lät i den nationella valdebatten, eller vid valstugorna i Hässleholm, om Socialdemokraterna vid något tillfälle ville påskina problematiken med corona och Ukraina? Genast fick man ett entydigt svar från fyrklövern som nu styr vårt land. ”Problematiken handlade om sosseriet ingenting annat”.

Med T-shirtar som spred budskapet ”Stoppa sosseriet”, med halvsanningar om energifrågorna och med ett klart gemensamt konstaterande om att all problematik i samhället var S fel.

Nu är Ryssland ett skäl

För att nu själva, på vårt andra riktiga kommunfullmäktige, inom loppet av några meningar hänvisa till corona och Ukraina som skäl till revisorernas utlåtande.

Jag deklarerar inget eget tyckande i detta skede, men konstaterar så mycket som att det är märkligt.

Krishantering

Under corona sköt dåvarande Socialdemokratiskt styrda regering till ofantligt stora summor för att människor skulle kunna permitteras utan att mista sina jobb, för att företag inte skulle gå i konkurs, för att de som blev arbetslösa skulle få en dräglig a-kassa och inte minst pengar till kommunerna via statliga bidrag för att de skulle klara av att bedriva en god service till sina medborgare i form av vård, äldreomsorg och diverse annat.

Jag är den förste att intyga riktigheten i SD’s och M’s uttalande i kommunfullmäktige att det är problematiskt med stigande inflation och omkostnader till följd av Rysslands idiotiska krig mot Ukraina. Den krisen är enligt mig fullt jämförbar med coronakrisen. Därför får vi hoppas att sittande regering skjuter till lika mycket pengar till våra kommuner som den förra gjorde så att vi som kommun åtminstone får en rättvis möjlighet att ge våra medborgare en god service.

Dubbelt är inte marginellt

Förståsigpåare hävdar att Socialdemokraternas nationella skuggbudget skiljer sig marginellt jämfört med sittande styres. Då vill jag berätta att anslagen till kommunerna är dubbelt så höga i vår budget, dubbelt.

Det finns inte en enda kommun i Sverige som inte behöver och vill ha dubbla anslag från staten för att tillgodose medborgarnas behov i rådande läge.

Thomas Lindell
Socialdemokraternas ordförande
Hässleholms kommun

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se