Gruppen-3a-328x120

HTS-bombaren fick sex månader för grovt knivbrott

HTS-bombaren fick sex månader för grovt knivbrott

Det blev fängelse i sex månader för grovt knivbrott för den nu 25-årige man som den 2 november själv larmade polisen med ingredienser till bombtillverkning i ryggsäcken. Mannen, som 2018 sprängde två bomber och sköt med luftvapen i korridorer på Hässleholms tekniska skola, döms dock bara för kniven denna gång eftersom han själv avstyrde det allvarligare brottet förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

25-åringen berättade i förhör att han tillverkat två bomber den senaste tiden. Någon månad före gripandet försökte han spränga den ena i ett skogsparti, men den fungerade inte utan började bara brinna. Den andra bomben slängde han i en soptunna utanför sin bostad i Kristianstads kommun på morgonen den 1 november. Sedan tog han tåget till Hässleholm med bland annat stubintråd och två knivar i ryggsäcken och vandrade omkring tills han på onsdagen ringde 112 och sa att han var rädd att han skulle kunna skada andra. Så sa han också när polisen hittade honom vid Norra Station och grep honom. Polisen som hittade honom var även med och grep honom 2018 och berättade vid rättegången att 25-åringen var tom i blicken på samma sätt nu som då och att situationen var obehaglig.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
I 25-åringens ryggsäck fanns bland annat knivar och stubintråd. Foto ur förundersökningen

I polisbilen satt 25-åringen och skakade och sa att han hade tänkt på att skada andra, en känsla som han hade haft ända sedan han släpptes från fängelset i mars 2020. Han frigavs då villkorligt efter ett fängelsestraff på ett år och tio månader för allmänfarlig ödeläggelse, misshandel och barnpornografibrott.

Även i det första förhöret efter gripandet sa han att han hade tankar på att skada andra. Han berättade att han kände ett tvång att skada någon. Men enligt utredningen var innehållet i väskan den här gången inte tillräckligt för att bygga en bomb.

Vid rättegången förnekade han att han skulle kunna skada någon. Han erkände knivbrott, men ville inte att det skulle bedömas som grovt. Han förnekade att knivarna skulle användas för att angripa någon.

Han berättade att han mådde psykiskt dåligt och bara ville försvinna ut i skogen och överleva där. Han skulle byta tåg i Hässleholm och resa norrut, men insåg att det inte skulle fungera. Han ville istället bli gripen i hopp om att få vård och letade efter en polisbil som han tänkte kasta en vattenflaska på för att bli gripen. Han hittade ingen polisbil och ringde istället polisen.

Hässleholms tingsrätt instämmer i åklagarens bedömning att brottet ska anses som grovt, dels eftersom det var två knivar och dels eftersom de kunde befaras komma till användning vid brott.

– Vid denna bedömning går det inte heller att helt bortse från att han vid ett tidigare tillfälle visat sig vara beredd att begå allvarliga brott mot liv och hälsa för att påkalla polisens uppmärksamhet när han mått dåligt, skriver tingsrätten.

En liten psykundersökning som gjorts på tingsrättens uppdrag visar att 25-åringen varken led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen eller vid undersökningen. Rättspsykiatrisk vård är därför inte aktuellt. Brottets straffvärde bedöms till sex månaders fängelse.

Tingsrätten beslöt att 25-åringen ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft eftersom det annars finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Berit Önell

Läs mer:

2022-11-04 Häktad för grovt knivbrott istället för bombförberedelser

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se